Friday, February 12, 2010

Wetsontwerp bombardeert Evo Morales tot voorzitter van Nationale Autonome Raad

Het wetsontwerp voor Autonome regio’s stelt voor dat de leider van het land, Evo Morales Ayma, voorzitter wordt van de Nationale Autonome Raad, waarvan alle regeringsniveau’s deel uit zullen maken: departementen, regio’s, gemeenten en inheemse bevolkingsgroepen. Deze informatie bracht de minister van Autonome regio’s, Carlos Romero afgelopen zondag naar buiten in een exclusief interview aan het programma “Hagamos Democracia” (Op weg naar Democratie) van het medianetwerk Erbol.

Het wetsontwerp, dat naar het Wetgevende Congres werd gestuurd, zal gedurende de komende dagen in behandeling worden genomen door de Senaat. Romero gaf aan dat dit ontwerp voorstelt dat de President van de plurinationale Staat de verantwoordelijke autoriteit wordt om de Nationale Autonome Raad te leiden. Overeenkomstig art. 173 van de Grondwet heeft Morales de mogelijkheid taken te delegeren naar de vice president Álvaro García Linera. Hij verklaarde dat binnen deze Raad alle autonome regio’s én de nationale regering vertegenwoordigd zouden zijn. Daarnaast zou het de permanente instantie zijn voor coördinatie en afspraken, met de bedoeling er een officiële instelling van te maken. Dat wil zeggen: periodieke vergaderingen en werk in themacommissie’s.

In dit wetsontwerp wordt ook - zo beweerde Romero - een voorstel gedaan tot de oprichting van de Servicio Estatal de Autonomías y Descentralización, SEAD, (Staatsdienst voor Autonomieën en Decentralisatie), een gespecialiseerde instantie die zich onder andere bezig zal houden met concurrentie-acreditatie, graadmeters voor institutionele capaciteiten en technische instrumenten voor economische middelen. “Het is de bedoeling dat de SEAD onder de vleugels van deze Autonome Raad functioneert, zodat er geen directe afhankelijkheid van de centrale regering bestaat. Voor ons is het belangrijk dat het hele proces zo harmonieus en transparant mogelijk verloopt”, benadrukt Romero.

Bron: ERBOL

No comments: