Friday, July 10, 2009

Evo vraagt VS om uitlevering van Goni net zoals van Arce

Bronnen: Erbol, De Morgen
President Evo Morales heeft de VS afgelopen donderdag opnieuw verzocht om ex-president Gonzalo Sanchez de Lozada uit te leveren. ‘Goni’ wordt beschuldigd van genocide vanwege de bloedige afloop van protesten in oktober 2003 toen meer dan 60 personen het leven lieten en er ongeveer 500 gewonden vielen.
Morales deed dit verzoek op het moment van uitlevering van dictator Luis Arce Gómez, die ‘s avonds werd gedeporteerd vanuit de VS en de volgende ochtend werd opgesloten in Chonchocoro, de strengst beveiligde gevangenis van Bolivia. Arce Gómez moet een straf van 30 jaar in de gevangenis uitzitten. Hij was minister van Binnenlandse Zaken van generaal Luis Garcia Meza, die het land tussen juli 1980 en augustus 1981 met ijzeren hand regeerde en tegenwoordig in een zwaarbeveiligde gevangenis verblijft.
De kolonel werd in Bolivia veroordeeld voor zware schendingen van de mensenrechten, gewapende opstand, bendevorming, schendingen van de persvrijheid, moord en volkerenmoord. Verder nam hij deel aan de staatsgreep van 17 juni 1980 die Lidia Gueiler afzette: de enige vrouwelijke president uit de Boliviaanse geschiedenis.
Volgens de krant La Prensa prees Evo Morales het rechtvaardige handelen van de VS aangezien het land het asielverzoek van Arce Gomez verwierp. Evo Morales gaf verder aan te hopen dat de VS het proces van rechtvaardigheid zou continueren door ook Sanchez de Lozada en Luis Posada Carriles uit te leveren, die door Cuba en Venezuela zijn beschuldigd van terrorisme voor hun vermeende betrokkenheid bij de bomaanslag op een Cubaans passagiersvliegtuig in 1976 die de levens van 73 mensen kostte.
De president kwalificeerde de komst en het gevangen nemen van Arce Gómez als een historische dag wat betreft de verdediging van de mensenrechten in Latijns Amerika en een reflectie op wat de dictaturen hebben betekend voor het Latijnsamerikaanse continent.

No comments: