Sunday, March 7, 2010

ABT accepteert Herziening van 59 kapvergunningen en komt tegemoet aan Verzoek inheemse bevolking

De directeur van de Autoridad de Fiscalización y Control Social de Bosques y Tierras (ABT) (Autoriteit voor Inspectie en Maatschappelijke Controle van Bossen en Gronden), José Antonio Landriel, accepteert een integrale en “geprogrammeerde” herziening van de 59 kapvergunningen die in het land zijn verleend. Deze situatie vergemakkelijkt de tegemoetkoming aan de eis van de Confederación de Pueblos Indígenas de Bolivia (CIDOB) (Confederatie van Boliviaanse Inheemse Volkeren) om reeds verleende vergunningen voor gebieden van de inheemse bevolking in te trekken.
Onze organisatie regelt deze herzieningsprocedures als vervolg op geldende vergunningen of vergunningen die onderwerp van de integrale herziening zouden moeten zijn. Daarom beoogt de ABT een groter potentieel, zodat vanaf de inzet van technische en logistieke middelen een integrale, geprogrammeerde herziening kan plaatsvinden, die het werkelijk nakomen van de houdbaarheidsverjaringen van verleende vergunningen mogelijk maakt”, bevestigde Landriel tegen het Inheemse Nieuwsagentschap van Red Erbol.

De directeur voegde toe dat “het iets is dat gebaseerd is op de constitutionele tekst, het is iets dat onderdeel zou moeten zijn van de overgangsperiode die staat aangeduid in de Grondwet en die inderdaad de tussenkomst van openbare, zakelijke, inheemse en burgerinstanties zou moeten verdienen”. Landriel zei later dat vlak ervoor de vice minister van gronden, Víctor Camacho voorstelde een integrale herziening van kapvergunningen uit te voeren met het doel tegemoet te komen aan de eis van de CIDOB door 30 verleende vergunningen voor inheemse gebieden in te trekken. Het verzoek is een reactie op het feit dat deze vergunningen achter de ruggen van de inheemse bevolking werden verleend en dat de vergunningen een nadelig invloed hebben op het leven van de oorspronkelijke gemeenschappen.

VERGUNNINGEN
Een rapport van de ABT geeft aan dat er in Bolivia 59 kapvergunningen werden verleend in het kader van de Boswet 1700 en werden goedgekeurd op 12 juli 1996. Daarvan zijn er 15 verlopen tussen 2007 en 2009 als gevolg van de controle door de ABT.

De 50 vergunningen beslaan 3.892.566 hectare, waarvan het merendeel respectievelijk gelegen is in Beni, La Paz, Pando y Santa Cruz. Op de bedrijvenlijst met vergunningen staan onder andere: la Empresa Maderera Fátima Ltda, Bosque del Norte, Industria Maderera San Luis, Itenez Ltda, Industria Maderera Herver, Empresa Maderera Ipacarai, Industria Maderera Jalil.

Overeenkomstig de boswetgeving, zou het land een dollar per hectare moeten ontvangen bij wijze van bospatent, echter als gevolg van een Decreet dat werd goedgekeurd in 2003 wordt er per gebied niet voor het totaal van de vergunning betaald. Dat wil zeggen dat van de 3,8 miljoen dollar die Bolivia zou moeten ontvangen er slechts 5% int. Deze opbrengst is gunstig voor de gemeenten en prefecturen waar de vergunningen voor gelden. De geldende Boswet bepaalt dat deze middelen geherinvesteerd zouden moeten worden in bosplannen en projecten.

Bron: ERBOL

No comments: