Sunday, March 7, 2010

VN vertegenwoordiger beweert dat de overheid Alto Parapetí niet functioneert

De overheid functioneert niet naar behoren in het gebied van Alto Parapetí, dat bewoond wordt door het Guaraní-volk. Dit constateerde de Boliviaanse coördinatrice van de VN Yoriko Yasukawa tijdens een bezoek dat ze de afgelopen dagen aan het gebied bracht. “De Staat verzaakt haar verplichtingen om te waarborgen dat kinderen niet doodgaan aan oorzaken die te voorkomen zijn, dat ze toegang hebben tot een goed gezondheidssysteem, dat ze goede voeding krijgen, dat ze naar een goede school gaan, dat alle families over voldoende financiële middelen beschikken, dat er gelijke rechten zijn voor mannen en vrouwen en dat in het hele proces de natuur beschermt wordt”, zei Yasakuwa.

Deze verklaringen werden gedaan door Yasukawa na een bezoek aan de gemeenschappen van Alto Parapetí, waar volgens haar “paradigmatische dingen en zaken van slecht functioneren van de Staat” zichtbaar waren. Ze haalde als concrete zaak het geval aan van een lerares die haar docentschap zonder overleg meenam van de ene naar de andere school. “Hoe is het mogelijk dat dit soort dingen gebeuren? Waarom is er geen autoriteit die zoiets bestraft?” vroeg de VN functionaris zich af.

Na haar bezoek en tijdens vergaderingen met nationale leiders van het Congres van het Guaraní-volk(APG) en de administratieve eenheden van Alto Parapetí, beloofde Yasukawa te helpen de redenen te achterhalen waarom de Staat niet functioneert.
“Een ding dat we de administratieve eenheden hebben toegezegd, is dat we concrete zaken gaan onderzoeken. Met de informatie die daar uitkomt, gaan we naar de nationale, departementale of gemeentelijke autoriteiten, zodat we iets aan deze concrete problemen kunnen doen en de Staat op verschillende niveaus haar verplichtingen werkelijk kan nakomen”, licht ze toe.

Bron: ERBOL

No comments: