Wednesday, December 17, 2008

Bolivia verschijnt 16 december voor het ICSID inzake internationale arbitrage van telecombedrijf ETI

La Paz, 7 december – Bolivia verschijnt 16 december voor het arbitragetribunaal van de Wereldbank (ICSID) waarin het land uiteen zal zetten waarom dit tribunaal niet gemachtigd is om het arbitrageberoep in behandeling te nemen, die de multinational Euro Telecom International (ETI), ex-hoofdaandeelhouder van het genationaliseerde Boliviaanse telecombedrijf Entel, tegen Bolivia heeft ingesteld.
Dit heeft de minister zonder portefeuille Héctor Arce Zaconeta, verantwoordelijk voor de verdediging van de Boliviaanse staat bij dergelijke teruggaveclaims, afgelopen zondag bevestigd. De eerste rechtszitting zal in Den Haag plaatsvinden, aldus de minister.
Op 16 december vindt de eerste rechtszaak plaats bij het arbitragetribunaal in Den Haag in aanwezigheid van de Boliviaanse staat, waarin dit land zijn standpunt duidelijk zal maken als absoluut tegenstander van de indiening van de eis van telecombedrijf ETI bij het ICSID, benadrukte Arce Zaconeta.
De gezagsdrager bevestigde dat het arbitrageberoep niet door het ICSID behandeld kan worden aangezien Bolivia soeverein besloten heeft zich aan dit tribunaal te onttrekken in mei 2007.
Arce wees er ook op dat de interventie met het nationale Entel afgelopen is en dat diens resultaten de komende dagen bekend zullen worden gemaakt. Na de nationalisatie op 1 mei van dit jaar is dit telecombedrijf gedurende zeven maanden geïnspecteerd om zijn functioneren te garanderen.
Op 12 oktober 2007 diende ETI bij het ICSID een verzoek tot arbitrage in tegen Bolivia, waarbij het tribunaal kennis nam van de bezwaren van het telecombedrijf tegen de goedkeuring van maatregelen voor het in overheidshanden terugbrengen van Entel-aandelen in het beheer van pensioenfondsen, en tegen de oprichting van een commissie belast met de terugwinning van de eigendom van het bedrijf.

(vertaling: Noticias)

2 comments:

Anonymous said...

any content coming ?

Anonymous said...

3978.....79594