Friday, December 12, 2008

Even stil

Het was relatief rustig in Bolivia, en ook wat stil op de blog.

De belangrijkste gebeurtenissen echter kort op rij:

De voorbereidingen voor het referendum over de Grondwet zijn in volle gang. Dit zal op 25 januari plaatsvinden. Binnenkort hier meer over de nieuwe Grondwet.

De UNASUR en de Defensoria del Pueblo hebben beiden een rapport uitgebracht over de gebeurtenissen in Pando in september van dit jaar. Ze zijn unaniem het er over eens dat er sprake was van een afslachting, met medewerkers van de prefectuur als moordenaars. Ex prefect Leopoldo Fernandez blijft dus voorlopig in de gevangenis. Maar de rapporten ook kritisch over de politie en het leger, die het geweld niet in de hand hebben gehouden. Onmacht of onwil?


De onderhandelingen tussen de Comunidad Andina de Naciones (CAN) en de Europese Unie
over een verdrag tussen beide regios, gaat steeds meer de kant op dat er met de landen afzonderlijk onderhandeld wordt, in plaats van met de Comunidad Andina als blok. Dit vanwege de grote verschillen in de inzet tussen de landen Peru, Colombia en Bolivia en Ecuador. Evo Morales is hier niet blij mee, en probeert er toch nog een gezamenlijke onderhandeling van te maken.
Wel heeft de Europese Unie een groot bedrag toegezegd aan Bolivia als ontwikkelingshulp, wat Bolivia de grootste ontvanger van Latijns Amerika maakt. Heeft dit te maken met de grote belangen van de Europese multinationals in Bolivia?

Kortom, er blijft genoeg om over te praten en we nodigen iedereen uit om ons daarbij te helpen!

Voor de liefhebber, op deze link is een fotoreportage te vinden van de grote mars voor de nieuwe grondwet die in oktober in La Paz aankwam:

http://bolivia-aquel-pais.blogspot.com/

No comments: