Monday, November 3, 2008
Regering Bolivia stelt activiteiten DEA uit tot na verkiezing VS
Minister van Regeringszaken Alfredo Rada, bevestigde gisteren de beslissing van president Evo Morales om de activiteiten van de anti-drugspolitie van de VS (DEA) op te schorten, omdat de permanente aanwezigheid van het orgaan niet langer nodig zou zijn in Bolivia. De minister gaf tijdens een interview met de Boliviaane staatstelevisiezender aan dat het besluit logischerwijs inhoudt dat de mensen die voor DEA in Bolivia werkten niet in het land blijven maar terug gaan naar de VS. Rada legde uit dat met de volgende regering van de VS, die vanaf januari komend jaar zitting zal nemen, overlegd zal worden om de activiteiten van DEA in Bolivia nieuw leven in te blazen, maar wel onder andere voorwaarden gebaseerd op nationale waardigheid en souvereiniteit. Verder verduidelijkte hij dat de boliviaanse regering geen enkele vorm van hulp van de VS aan wil ontvangen die gerelateerd is aan chantage, conditionering of het dienen van andere doelen, zoals gebeurd is met DEA.
Tijdens een televisieprograma van Red Uno vanmorgen, reageerde ex-regeringsfuncionaris Armando Loayza op het besluit. Hij is van mening dat het wegzenden van DEA Bolivia internationaal gezien in een slecht daglicht stelt en dat de regering minder emotionele beslissingen moet nemen. “De regering moet haar politiek beter analyseren en minder emtioneel en ad hoc reageren.” Volgens Loyaza is het van groot belang dat Bolivia zich houdt aan de internationale afspraken op gebied van het uitbannen van drugshandel. Bolivia heeft overigens het doel van verminderen van de cocateelt met 5.000 hectaren per jaar een paar dagen geleden al bereikt voor dit jaar.
Volgens een regeringsafgevaardigde in een interview met tv-kanaal UNITEL vanochtend, tastten de activiteiten van DEA de souvereiniteit van Bolivia aan omdat het instituut van de VS haar eigen regering gevoelige informatie doorspeelde over de situatie in Bolivia. Volgens de regeringsafgevaardigde gaat de Boliviaanse regering (d.m.v. de speciale politiemacht FELCC) met behulp van de Europese Unie de strijd tegen de drugshandel nu zelf financieren. De regeringsafgevaardige bevestigde met klem dat totale uitbanning van de drugshandel in Bolivia het doel van de regering is. Silva, ook afgevaardigde van regeringspartij MAS, zei in een interview met Red Uno dat de Boliviaanse regering afwacht tot de VS haar politek verandert alvorens de anti-drugs activiteiten van DEA in Bolivia te hervatten.
Reactie op petitie Solidariteit met Bolivia NU!
“ Nederland heeft op 12 september jl. in EU-verband het groeiend aantal gewelddadigheden veroordeeld en een beroep gedaan op alle partijen om de nodige stappen te ondernemen om te komen tot een constructieve dialoog. Samen met de internationale gemeenschap heeft Nederland haar steun uitgesproken voor de democratisch gekozen regering van Bolivia.
In navolging van de verklaring van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) heeft de Europese Unie op 19 september jl. een verklaring uitgegeven. Hierin wordt de uitkomst van de UNASUR-bijeenkomst in Santiago de Chile onderschreven. De Europese Unie was op 18 september in Cochabamba aanwezig bij de eerste gesprekken tussen de regering en de oppositie.”
Voor meer informatie wordt verwezen naar de antwoorden op de Kamervragen die door de leden Ferrier (CDA) en Irrgang (SP) zijn gesteld over de situatie in Bolivia. Deze antwoorden zijn te vinden op de website www.minbuza.nl.
Sunday, November 2, 2008
UNASUR hoort verklaringen van de slachtoffers van het geweld in Pando
De commissie van de Unie van Verenigde Zuidamerikaanse Staten (UNASUR) is sinds donderdag in Brasileia (Brazilië) om de getuigenissen te horen van de ruim 700 ontheemden uit Pando, die gevlucht zijn nadat de regering de staat van beleg had afgekondigd in de regio vanwege geweld in verschillende plaatsen dat 18 doden eiste. De Pandinos zijn gevlucht toen de regering de verdachten begon op te pakken en verklaren dat het gaat om politieke achtervolging. De gevluchten vragen de commissie om onpartijdigheid. De president van het Burgercommittee in Pando, Ana Melena, en PODEMOS afgevaardigde Ronald Camargo, hebben zich intussen gewijd aan het tonen van de ‘andere versie’ van de gebeurtenissen in Pando. Ze toonden video’s, opgenomen verklaringen en geschreven documenten van wat volgens hun een verrassingsactie was van de plattelandsbevolking, gedirigeerd door de regering. Ook is de prefect van Pando die vastzit in
Ibero-amerikaanse top ondersteunt Bolivia en Evo Morales stuurt anti-drugspolitie VS weg
De staatshoofden van de ibero-amerikaanse landen, die bijeen waren in San Salvador tijdens de 18e Ibero-Amerikaanse Top (deze keer vooral gericht op het thema jongeren), hebben hebben unaniem hun felicitaties en steun geuit ten opzichte van het Boliviaanse volk en haar regering wat betreft het versterken van de interne dialoog, ingezet door president Evo Morales Ayma. De presidenten hebben laten weten dat de betrokkenheid van alle politieke partijen en verschillende sectoren van de Boliviaanse gemeenschap wat betreft de democratische instituties en de rechtsstaat, heeft bijgedragen aan het accepteren van het referendum voor de Nieuwe Grondwet (21 oktober 2008).
Verder heeft Evo Morales de anti-drugspolitie van de Verenigde Staten (DEA) het land uitgestuurd, op verdenking van politieke spionage en samenwerking met anti-regeringsgroeperingen. Volgens de president heeft DEA de burgercommittees en Prefecturen gefinancierd in hun mislukte staatsgreep van afgelopen september. Morales liet weten dat de beslissing te maken heeft met het bewaken van de waardigheid en de souvereiniteit van het land, omdat de DEA de afgelopen maanden een politieke rol heeft gespeeld in Bolivia, wat een complot tegen de Boliviaanse regering betekent. De president gaf aan dat DEA politieke spionage uitvoerde en gewelddadige groepen fiancierde die de levens van nationale autoriteiten in gevaar probeerden te brengen, waaronder dat van de president zelf, en die het functioneren van de vliegvelden van Trinidad en Riberalta saboteerden zodat de aankomst van regeringsfunctionarissen in de steden verhinderd zou worden.
Saturday, November 1, 2008
Het probleem is de interpretatie
Omar Quiroga Antelo
Het is ongelooflijk om de tegenstanders van de regering van Evo Morales te horen wanneer het gaat om de tekst van de Nieuwe Grondwet. Eerst wordt beweerd dat het een project zou zijn van enkel de regeringingspartij MAS, total ontkennend dat er (en zelfs enigszins respectloos tegenover hen) nog andere 9 politieke groeperingen participeerden in de het schrijven en goedkeuren ervan, daarna wordt het proces van goedkeuring in twijfel getrokken en zo hopen andere argumenten zich op.
Maar het cynisme bereikt onverwachte niveaus wanneer juridische en politieke analisten hun mening laten horen over de inhoud van de Grondwet. In een programma van kanaal PAT van Julio César Caballero, "Caballero pregunta", interviewde deze journalist de rector van de Private Universiteit van Santa Cruz (UPSA), José Antonio de Chazal, over het thema van privé-eigendom in het project van de Grondwet. De rector antwoordde dat er effectief geen veranderingen in de tekst van Nieuwe Grondwet zijn ten opzichte van in de tekst van de huidige Grondwet, dat het dezelfde tekst is, maar dat het probleem “de interpretatie” van de tekst is. ¡Hoe ongelooflijk! In al die jaren is de interpretatie nooit een probleem geweest, maar nu wel.
Hetzelfde hoorde ik andere tegenstanders een paar dagen geleden zeggen, ze vonden dat het goede veranderingen zijn die zijn aangebracht in de orginele tekst van de Nieuwe Grondwet zoals goedgekeurd in Oruro, tijdens de onderhandelingen in het Congres, maar dat het probleem “de interpretatie” is die men kan geven aan de tekst van de Grondwet.
Ik ben er zeker van dat dit het rumoer van de komende maanden gaat zijn, het deskwalificeren van de Nieuwe Politieke Grondwet, want er zullen meer interpretatie-problemen ontstaan in de verschillende artikelen. En ook omdat de argumenten op zullen raken om tegen een Grondwet in te gaan die een van de meest vooruitstrevende is van de hele wereld, wat betreft vele aspecten zoals inheemse volkeren, staatsmodel, milieu, vrouwenrechten, etc.
Het bereikt het belachelijke wanneer een prominente politicologe als Susana Seleme, die al geruime tijd kritische analyses doet, concludeert dat “wat Evo en de MAS willen is de macht hebben”. ¡Wat een intelligentie! Niemand had door dat dat was wat ze wilden, maar zij, heel intelligent en bewust, ontdekt het en laat het aan de hele wereld weten zodat we het niet vergeten. ¿Wat dacht deze vrouw, dat de regering verstoppertje aan het spelen was?
We moeten ons voorbereiden op het te horen krijgen van meer van dit soort onzinnigheden, maar het enige wat ze zullen bereiken is dat het volk de regering blijft steunen in het veranderingsproces en dat we Evo en de MAS nog een tijd langer zullen hebben.
Santa Cruz de la Sierra, 24 oktober 2008