Monday, November 3, 2008

Regering Bolivia stelt activiteiten DEA uit tot na verkiezing VS

Bronnen: ERBOL, UNITEL, RED UNO
Minister van Regeringszaken Alfredo Rada, bevestigde gisteren de beslissing van president Evo Morales om de activiteiten van de anti-drugspolitie van de VS (DEA) op te schorten, omdat de permanente aanwezigheid van het orgaan niet langer nodig zou zijn in Bolivia. De minister gaf tijdens een interview met de Boliviaane staatstelevisiezender aan dat het besluit logischerwijs inhoudt dat de mensen die voor DEA in Bolivia werkten niet in het land blijven maar terug gaan naar de VS. Rada legde uit dat met de volgende regering van de VS, die vanaf januari komend jaar zitting zal nemen, overlegd zal worden om de activiteiten van DEA in Bolivia nieuw leven in te blazen, maar wel onder andere voorwaarden gebaseerd op nationale waardigheid en souvereiniteit. Verder verduidelijkte hij dat de boliviaanse regering geen enkele vorm van hulp van de VS aan wil ontvangen die gerelateerd is aan chantage, conditionering of het dienen van andere doelen, zoals gebeurd is met DEA.
Tijdens een televisieprograma van Red Uno vanmorgen, reageerde ex-regeringsfuncionaris Armando Loayza op het besluit. Hij is van mening dat het wegzenden van DEA Bolivia internationaal gezien in een slecht daglicht stelt en dat de regering minder emotionele beslissingen moet nemen. “De regering moet haar politiek beter analyseren en minder emtioneel en ad hoc reageren.” Volgens Loyaza is het van groot belang dat Bolivia zich houdt aan de internationale afspraken op gebied van het uitbannen van drugshandel. Bolivia heeft overigens het doel van verminderen van de cocateelt met 5.000 hectaren per jaar een paar dagen geleden al bereikt voor dit jaar.
Volgens een regeringsafgevaardigde in een interview met tv-kanaal UNITEL vanochtend, tastten de activiteiten van DEA de souvereiniteit van Bolivia aan omdat het instituut van de VS haar eigen regering gevoelige informatie doorspeelde over de situatie in Bolivia. Volgens de regeringsafgevaardigde gaat de Boliviaanse regering (d.m.v. de speciale politiemacht FELCC) met behulp van de Europese Unie de strijd tegen de drugshandel nu zelf financieren. De regeringsafgevaardige bevestigde met klem dat totale uitbanning van de drugshandel in Bolivia het doel van de regering is. Silva, ook afgevaardigde van regeringspartij MAS, zei in een interview met Red Uno dat de Boliviaanse regering afwacht tot de VS haar politek verandert alvorens de anti-drugs activiteiten van DEA in Bolivia te hervatten.

2 comments:

Anonymous said...

Wat een geweldige regering heeft Bolivia toch. Na eerst de handelsbetrekkingen met de VS verpest te hebben staat Bolivia nu ook geïsoleerd wat betreft de handel met de EU. Colombia, Ecuador en Peru sluiten nu direct overeenkomsten met de EU, en niet meer via CAN, een overkoepelende organisatie voor Andeslanden waar Bolivia deel van uitmaakt. Bolivia staat er weer buiten.
Volgens de overkoepelende organisatie van werkgevers is dit te wijten aan de ideologische opvattingen van de regering en omdat ze niet capabel zijn te onderhandelen.

Bron: http://www.eldeber.com.bo/2008/2008-11-13/vernotaahora.php?id=081113000459

Anonymous said...

Je kunt niet een oligarchie in democratie ombouwen na een verkiezing...