Saturday, November 1, 2008

Het probleem is de interpretatie

Het probleem is de interpretatie
Omar Quiroga Antelo
Het is ongelooflijk om de tegenstanders van de regering van Evo Morales te horen wanneer het gaat om de tekst van de Nieuwe Grondwet. Eerst wordt beweerd dat het een project zou zijn van enkel de regeringingspartij MAS, total ontkennend dat er (en zelfs enigszins respectloos tegenover hen) nog andere 9 politieke groeperingen participeerden in de het schrijven en goedkeuren ervan, daarna wordt het proces van goedkeuring in twijfel getrokken en zo hopen andere argumenten zich op.
Maar het cynisme bereikt onverwachte niveaus wanneer juridische en politieke analisten hun mening laten horen over de inhoud van de Grondwet. In een programma van kanaal PAT van Julio César Caballero, "Caballero pregunta", interviewde deze journalist de rector van de Private Universiteit van Santa Cruz (UPSA), José Antonio de Chazal, over het thema van privé-eigendom in het project van de Grondwet. De rector antwoordde dat er effectief geen veranderingen in de tekst van Nieuwe Grondwet zijn ten opzichte van in de tekst van de huidige Grondwet, dat het dezelfde tekst is, maar dat het probleem “de interpretatie” van de tekst is. ¡Hoe ongelooflijk! In al die jaren is de interpretatie nooit een probleem geweest, maar nu wel.
Hetzelfde hoorde ik andere tegenstanders een paar dagen geleden zeggen, ze vonden dat het goede veranderingen zijn die zijn aangebracht in de orginele tekst van de Nieuwe Grondwet zoals goedgekeurd in Oruro, tijdens de onderhandelingen in het Congres, maar dat het probleem “de interpretatie” is die men kan geven aan de tekst van de Grondwet.
Ik ben er zeker van dat dit het rumoer van de komende maanden gaat zijn, het deskwalificeren van de Nieuwe Politieke Grondwet, want er zullen meer interpretatie-problemen ontstaan in de verschillende artikelen. En ook omdat de argumenten op zullen raken om tegen een Grondwet in te gaan die een van de meest vooruitstrevende is van de hele wereld, wat betreft vele aspecten zoals inheemse volkeren, staatsmodel, milieu, vrouwenrechten, etc.
Het bereikt het belachelijke wanneer een prominente politicologe als Susana Seleme, die al geruime tijd kritische analyses doet, concludeert dat “wat Evo en de MAS willen is de macht hebben”. ¡Wat een intelligentie! Niemand had door dat dat was wat ze wilden, maar zij, heel intelligent en bewust, ontdekt het en laat het aan de hele wereld weten zodat we het niet vergeten. ¿Wat dacht deze vrouw, dat de regering verstoppertje aan het spelen was?
We moeten ons voorbereiden op het te horen krijgen van meer van dit soort onzinnigheden, maar het enige wat ze zullen bereiken is dat het volk de regering blijft steunen in het veranderingsproces en dat we Evo en de MAS nog een tijd langer zullen hebben.
Santa Cruz de la Sierra, 24 oktober 2008

2 comments:

Anonymous said...

De nieuwe grondwet zal in januari via het referendum ongetwijfeld goedgekeurd worden. Zelfs de oppositieleider Tuto Quiroga van de politieke partij Podemos gaat vóór stemmen. Wél nadat circa 100 artikelen inhoudelijk zijn veranderd. De vrouwelijke inheemse gourverneur van Sucre (Chuquisaca), Savina Cuéllar, blijft fel tegenstander van de nieuwe grondwet en roept op om tégen te stemmen.

Wat ik betwijfel is hoe de nieuwe grondwet als één van de meest vooruitstrevende ter wereld kan worden beschouwd. Genoemd worden oa vrouwenrechten en milieu. Kunnen jullie hier voorbeelden van geven? Enkele dagen geleden las ik het volgende bericht:
http://amazonfund.eu/art-oil-madidi.html
Als de Boliviaanse regering daadwerkelijk olie gaat boren in de nationale parken zal dit zeer negatieve gevolgen hebben voor flora en fauna EN milieu.

Anonymous said...

"Proces van goedkeuring in twijfel trekken" wordt er in de 1e alinea genoemd. Ik denk dat wij dat zeker kunnen als wij dat constateren in een 'democratisch land' als Bolivia. Zoals velen weten, is er natuurlijk veel corruptie en zal er altijd veel twijfel moeten zijn bij besluitvormingen aldaar, ondanks als er meerdere partijen mee zijn betrokken.

Ook het kritische geluid van deze vrouw uit Sucre wordt erg ironisch door jullie ontvangen. Ik denk als men zich meer zal verdiepen in de materie, men zal constateren dat zij zeker gelijk heeft.