Sunday, November 2, 2008

UNASUR hoort verklaringen van de slachtoffers van het geweld in Pando

Bron: El Deber

De commissie van de Unie van Verenigde Zuidamerikaanse Staten (UNASUR) is sinds donderdag in Brasileia (Brazilië) om de getuigenissen te horen van de ruim 700 ontheemden uit Pando, die gevlucht zijn nadat de regering de staat van beleg had afgekondigd in de regio vanwege geweld in verschillende plaatsen dat 18 doden eiste. De Pandinos zijn gevlucht toen de regering de verdachten begon op te pakken en verklaren dat het gaat om politieke achtervolging. De gevluchten vragen de commissie om onpartijdigheid. De president van het Burgercommittee in Pando, Ana Melena, en PODEMOS afgevaardigde Ronald Camargo, hebben zich intussen gewijd aan het tonen van de ‘andere versie’ van de gebeurtenissen in Pando. Ze toonden video’s, opgenomen verklaringen en geschreven documenten van wat volgens hun een verrassingsactie was van de plattelandsbevolking, gedirigeerd door de regering. Ook is de prefect van Pando die vastzit in La Paz, Leopoldo Fernández, verhoord door de commissie. Hoofd van de commissie, Rodolfo Mattarollo, liet kort weten dat deze verklaring zal worden meegenomen in de conclusie van het onderzoek.

2 comments:

Anonymous said...

Goed dat jullie óók dit bericht uit de krant El Deber geplaatst hebben. Het draagt bij aan een volledigere beeldvorming van de gebeurtenissen in Bolivia. Op televisie zijn enkele van de 700 -voor het leger gevluchte- Bolivianen geïnterviewd en volgens hen is hun toekomst niet zeker in Pando omdat ze de regering niet steunen.

In Pando zijn aan beide kanten doden gevallen. Of en zo ja in hoeverre de prefectura óf de regering (mede)verantwoordelijk is geweest voor de gebeurtenissen in Pando wordt onderzocht. Ondertussen heeft de regering de gouverneur van Pando al wél schuldig verklaard en gezegd dat deze 30 jaar achter de tralies moet verdwijnen, zonder de dat rechter uitspraak heeft gedaan.

Anonymous said...

"zonder dat de rechter uitspraak heeft gedaan"
democratische president zeg...