Thursday, August 27, 2009

Morales zal in vergadering UNASUR pleiten voor referendum over Amerikaanse bases

Vrijdag 28 augustus begint in Bariloche, Argentinië de Top van presidenten van de UNASUR (Unión Sudamericana de Naciones) plaats. Eén van de belangrijkste themas is de geplande installatie van Noordamerikaanse legerbases in Colombia. Evo Morales heeft duidelijk aangegeven tegenstander te zijn van de aanwezigheid van het Noordamerikaanse leger in Zuid Amerika. Hij heeft op verschillende momenten de amerikaanse strategieën bekritiseerd, die er volgens Morales op gericht zijn om desintegratie en spanningen te creeren tussen de regeringen in Zuid Amerika. Deze militaire bases hebben zeer politieke doeleinden, legde hij uit.

Volgens Morales moeten de Zuidamerikaanse regeringen de belangen van het land en het volk verdedigen, en dus de soevereiniteit, het territorium en de natuurlijke rijkdommen.
Daarom zal hij in de vergadering van de UNASUR het voorstel doen om een regionaal zuidamerikaans volksreferendum te houden over dit thema. "Het moeten de volkeren zijn die beslissen over de wenselijkheid van de installatie van militaire bases in de regio, en niet de imperios "

Morales refereerde bovendien aan de negatieve ervaringen die Bolivia heeft met het Amerikaanse leger in de strijd tegen drugs. In de jaren negentig streden de cocaboerenfederaties onder zijn leiding tegen het excessieve geweld van deze legereenheden. "Ze gedroegen zich toen alsof ze thuis waren."

Volgens de president zal dit referendum ook doorgaan als Uribe het er niet mee eens is.

"Als de colombiaanse president de militaire bases niet wil terugtrekken uit Colombia moeten we in Bolivia, Colombia, Ecuador, Venezuela, Brazilië en Argentinië en andere landen alsnog een referendum houden om de wereld de beslissing van het volk te laten zien."

(Bron: ABI)

No comments: