Saturday, August 29, 2009

President overhandigt land aan Guaraya bevolking

LA PAZ – Afgelopen zondag heeft de regering van Evo Morales de concessies om bosgebieden te exploiteren in het oosten van Bolivia te exploiteren vernietigd en overhandigde meer dan 200.000 ha van deze gronden aan de Guaraya Indianen.

President Morales woonde de ceremonie waarbij het land werd overgedragen bij in de stad Ascensión de Guarayos, in de provincie Santa Cruz, die grenst aan Brazilië. In zijn toespraak benadrukte Morales dat zijn plannen voor landbouwhervorming onderdeel zijn van het creeëren van gelijkheid voor alle Bolivianen, en hij vroeg de inheemse bevolking zich te organiseren om hun land te verdedigen.

Vice-minister van Land - Alejandro Almaraz - zei dat de grond die aan de Guarayas werd overgedragen sinds lange tijd in handen van andere eigenaren was geweest, ondanks het feit dat de Boliviaanse wet gemeenschapseigendom van etnische groepen beschermt. Almaraz zei dat "er geen particuliere ondernemingen kunnen zijn" in de regio, ongeacht of ze duurzame exploitatie van de bossen zouden uitoefenen, omdat het recht op land van de inheemse bevolking dat overschrijft.

"Die bossen moeten dienen om de toekomst van de Guaraya mensen te waarborgen en moeten worden geëxploiteerd maar tegelijkertijd worden bewaard", zei Almaraz, die de beslissingen van de regering rechtvaardigde in het kader van Morales’ agrarische revolutie. Maar hij kondigde ook aan dat titels voor meer dan 30.000 hectare zou worden gegeven aan agro-ondernemers in dezelfde regio, omdat zij zich houden aan de agrarische wet en helpen bij de uitvoering ervan.
Bron: Bolivia Rising

No comments: