Monday, August 24, 2009

KORT NIEUWS BOLIVIA AUGUSTUS

Gilberto Pauwels gaf het al aan in zijn laatste brief: het is stilletjes rond Bolivia de laatste tijd. Ook op deze blog was het even verdacht stil. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er in Bolivia niets gebeurt. De verkiezingen komen er aan, de griep maakt slachtoffers, in Cochabamba was het fiesta van Urkupiña, en zo zijn er nog honderden grote en kleine nieuwsberichten. We zijn dan ook vastbesloten om de wekelijkse nieuwsvoorziening weer actueel te houden en deze blog een hele nieuwe boost te geven. Over deze plannen binnenkort meer.

Hier alvast een klein voorproefje


Verkiezingen: Ondanks de plannen van de oppositie om gezamenlijk een blok te vormen tegen Evo Morales, zijn er nu al 12 kandidaten ingeschreven voor de verkiezingen. De oppositiekandidaten konden hun tegenstellingen niet overburggen. Onder de kandidaten van de traditionele politieke elite bevinden zich ex vicepresident Victor Hugo Cardenas, ex prefect van Cochabamba Manfred Reyes Villa en ex president Jorge “Tuto” Quiroga. Maar er zijn ook kandidaten die zich meer profileren aan dezelfde kant van het politieke spectrum als de MAS, zoals burgemeester van Potosí Joaquino Cabrera.
De verkiezingen voor president, vicepresident en leden van de ASAMBLEA LEGISLATIVA PLURINACIONAL, zoals het congres zal heten vanaf 2010, zullen plaatsvinden op 6 december 2009. Om te zorgen dat iedereen kan stemmen en om fraude te voorkomen, is de regering bezig met een biometrisch kiesregister. Alle stemgerechtigde burgers worden op het moment opgeroepen om zich in te schrijven in dit register door middel van biometrische vingerafdrukken. Stemmen is verplicht in Bolivia.
Volgens de recente peilingen zal de MAS de grootste partij blijven.
(Bron: LA RAZON, LA PRENSA, ABI)

Opnieuw gewelddadige aanslagen
Op 12 augustus hebben er 2 aanslagen plaatsgevonden in La Paz. Op twee momenten vlak achterelkaar werden er op verschillende plekken enveloppen afgegeven met explosieven. Eén van de enveloppen was gericht aan Fidel Surco, leider van de CONALCAM (Coordinadora Nacional por el Cambio), een platform waarin de verschillende sociale bewegingen die de MAS ondersteunen verenigd zijn. De echtgenote van Surco, Armonia Colque, raakte een aantal vingers kwijt door de aanslag en twee politiemannen raakten gewond. Tot nu toe is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslagen.
(Bron: LA PRENSA)

Ontwikkelingswerk:
De Nederlandse Ambassade en de federatie van gemeentes in Bolivia hebben een overeenkomst ondertekend voor de tweede fase van een programma wat lokale projecten mogelijk maakt. De Nederlandse bijdrage zal 8,2 miljoen euro tellen, oftewel 82,5 miljoen bolivianos. (Bron: ABI)

No comments: