Saturday, August 29, 2009

UNASUR top vermindert spanning in Latijns Amerika

De polarisatie als gevolg van de overeenkomst in Zuid-Amerika tussen Colombia en het Amerikaanse leger werd gisteren duidelijk op de top van de UNASUR. Felle debatten werden afgesloten met een minimale overeenkomst om de stabiliteit te bewaren en voor het ontwikkelen van een toekomstige strategie voor wederzijds vertrouwen. Deze zal worden vastgesteld in een vergadering in september.

Het slotdocument bevestigt dat "de aanwezigheid van buitenlandse troepen met hun middelen en met betrekking tot hun eigen doelstellingen, geen bedreiging mogen vormen voor de soevereiniteit en de integriteit van de Zuid-Amerikaanse naties en voor vrede en veiligheid in de regio." De tekst van de overeenkomst vormt een consensus tussen de uiteenlopende standpunten van Álvaro Uribe van Colombia aan de ene kant, en die van Hugo Chávez (Venezuela), Evo Morales (Bolivia) en Rafael Correa (Ecuador) aan de andere kant.

Uribe garandeerde dat het gebruik van de Colombiaanse bases door Amerikaanse militairen geen effect zou hebben op de stabiliteit van de regio en beperkt is tot pogingen om drugshandel en terrorisme te bestrijden in zijn land. Het grootste deel van de presidenten die aanwezig waren op de bijeenkomst waren echter niet overtuigd en uitte harde kritiek.

President Evo Morales vond op de UNASUR top geen gehoor voor zijn twee voorstellen. De eerste was de opname in de slotverklaring van een "sterke afwijzing van de installatie van buitenlandse militaire bases in Zuid-Amerika. Morales dreigde zelfs het document niet te ondertekenen indien dit voorstel niet werd opgenomen. Dat leidde tot een waarschuwing van zijn Braziliaanse tegenhanger, Lula da Silva, die hem aanspoorde om een consensus te respecteren en niet te proberen een idee op te leggen. Verder benadrukte Morales een voorstel om het besluit aangaande de militaire bases voor te leggen in een regionaal referendum aan het volk. Ook hiervoor kreeg hij geen steun van zijn collega’s.
Bron: El Deber

No comments: