Wednesday, October 14, 2009

7 presidenten zullen deze week in Cochabamba deelnemen aan ALBA top

De ALBA-TCP, officieel genaamd Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América – Tratado de Comercio de los Pueblos, oftewel Bolivariaanse Alliantie van de Volkeren van Ons Amerika- Handelsverdrag van de Volkeren, zal 16 en 17 oktober bij elkaar komen in Cochabamba, Bolivia.
Deze strategische alliantie tussen latijns amerikaanse landen, jaren geleden door Hugo Chavez opgericht als alternatief voor het continentale handelsverdrag ALCA, breid zich steeds verder uit. In deze top zullen de presidenten van Venezuela, Cuba, Ecuador, Nicaragua, San Vicente y Granadinas, Dominica en uiteraard Bolivia zeker deelnemen. Vanuit Honduras zal misschien de constitucionele minister van buitenlandse zaken, Patricia Rojas, deelnemen en het negende land Antigua en Barbados heeft nog niet bevestigd.

De agenda van deze 7e top is vooral economisch van aard. Er wordt gewerkt aan een gezamenlijk betaalsysteem tussen de deelnemende landen wat het onderlinge handelsverkeer moet bevorderen. De landen willen een gezamenlijke munteenheid delen in hun handelsrelaties, in eerste instantie virtueel en op lange termijn kan dit een echte gezamenlijke munt worden, zoals de Euro. Hiermee zal meer soevereiniteit ontstaan ten opzichte van de US dollar, de nu nog dominante munteenheid in het internationale betalingsverkeer in Latijns Amerika.

Cochabamba is deze dagen ook al het toneel van het Eerste Internationale Tribunaal van Klimaat Gerechtigheid (justicia climatica), en de Asamblea van het latijnsamerikaanse onderzoeksinstituut CLASCO. Evo Morales zal dan ook 3 dagen vanuit Cochabamba het land regeren.

(Bron: Los Tiempos)

Officiële pagina ALBA: Klik Hier

No comments: