Sunday, October 18, 2009

ALBA Top sluit af met verklaring over klimaatsverandering

De top van de ALBA in Cochabamba, waar presidenten en vertegenwoordigers van negen latijns amerikaanse landen aanwezig waren, is afgesloten met onder andere een verklaring over klimaatverandering, de vorming van gezamenlijke bedrijven en politieke verklaringen over de situatie in Honduras en Cuba.

In de verklaring over het klimaatsprobleem, wordt aangedrongen op het naleven van het Kyoto verdrag en wordt de nalatigheid van de rijke landen met betrekkig tot dit verdrag veroordeeld. Deze verklaring zal voorgelezen worden tijdens de Klimaat Top in Kopenhagen in december 2009.

De minister van buitenlandse zaken van Honduras, Patricia Rojas, verklaarde op de top dat de dialoog met de coupplegers opnieuw vastgelopen is. De top nam een verklaring aan waarin de illegitieme regering van Micheletti bekritiseerd en onder druk wordt gezet om Manuel Zelaya weer als president te erekennen.

De meeste afspraken zijn echter economisch van aard. Zoals aangekondigd werd er getekend voor de vorming van een gezamenlijk economisch import en export systeem, genaamd Sucre, wat in 2010 in werking zal treden. De bedoeling is dat dit systeem uiteindelijk zal leiden tot een gezamenlijke munteenheid in de regio, als alternatief voor de dollar.
Daarnaast besloten de landen tot de oprichting van verschillende gezamenlijke multinationale bedrijven. Voor wat betreft de vorming van een Handelszone (Tratado de Comercio de los Pueblos) werden een aantal basis principes aangenomen.

De volgende ALBA top zal in december plaatsvinden in Cuba.

No comments: