Wednesday, October 14, 2009

Morales wil ‘Wereld Jeugd Top tegen kapitalisme’ organiseren

De Boliviaanse president Evo Morales heeft zijn land voorgesteld als gastheer voor een internationale top voor “revolutionaire jeugd die de omgeving beschermen met het doel een einde te maken aan het kapitalisme”. Het staatshoofd, dat ernaar streeft om herkozen te worden in de aankomende verkiezingen van 6 december, heeft het voorstel opgeworpen tijdens een evenement in de oostelijke regio van Santa Cruz waarin jongerengroepen die gelieerd zijn aan zijn regering hun steun uitspraken voor zijn kandidatuur.

Op de bijeenkomst waren ook jonge deelnemers uit Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay; volgelingen van de guerrillero, Ernesto “Che” Guevara. Zij waren eerder in het land aan gekomen om deel te nemen aan een evenement op donderdag 8 oktober waarmee de dood van de Argentijns-Cubaanse revolutionair (42 jaar geleden) werd herdacht. Tussen het zingen van liederen door kondigde Morales aan dat hij ‘dringend’ een bijeenkomst van jongeren uit Amerika zou organiseren die ‘met de mensen zijn en niet met het rijk’, hiermee verwijzend naar de regering van de Verenigde Staten.

Hij voegde eraan toe dat ze ook een ander evenement zullen organiseren om de “jongeren van de wereld” bij elkaar te roepen die “revolutionaire processen steunen om een eind te maken aan kapitalisme”. “Om een stap vooruit te zetten in de bescherming van de mensheid, om moeder aarde te redden, zullen we in Bolivia een bijeenkomst organiseren om de revolutionaire jongeren van over de hele wereld bij elkaar te brengen”, zei hij.

Daarnaast bekrachtigde het staatshoofd de verwerping van zijn regering van buitenlandse militaire aanwezigheid in Zuid Amerika en herhaalde hij dat “wanneer een president of regering VS legerbases toestaat ze de grootste verraders zijn van Latijns Amerika en de wereld”. Morales zinspeelde op de overeenkomsten tussen Bogota en Washington, die onder andere inhouden dat VS troepen Colombiaanse militaire bases kunnen gebruiken en die zijn besproken door de lidstaten van de Unie van Zuid Amerikaanse Landen (UNASUR).

BRON: EFE

No comments: