Friday, October 9, 2009

Landconflicten tussen inheemse volkeren en boeren.

In de afgelopen maand ontstonden twee conflicten tussen verschillende bevolkingsgroepen, rondom recent erkende landrechten van inheemse volkeren door middel van de erkenning van hun gebied als een “Oorspronkelijk Gemeenschappelijk Land”, oftwel Tierra Communitaria de Origen (TCO).

In september vonden er in het departament Beni botsingen plaats tussen de inheemse bewoners van de TCO ´ Territorio Indígena y Parque Nacional Isiboro Sécure (Tipnis)’ en cocaboeren die zich in dit gebied gevestigd hadden. Hierbij viel een dode en verschillende gewonden. Deze TCO werd in juni 2009 door president Evo Morales erkend en aan het inheemse volk “yuracarés” werden de eigendomsrechten toegewezen van het 1.096.000 hectare tellende gebied.

De confrontatie werd veroorzaakt omdat de inheemse bevolking de cocaboeren probeerden weg te jagen, en zij zich verdedigden met dinamiet en vuurwapens. Er ontstond een slagveld waarbij beiden groepen gebruik maakten van wapens.
Na de bostingen stuurde de regering de politie naar het gebied om de cocaboeren die het land illegaal hadden bezet, daar weg te halen. Minister Rada legde uit “In het gebied TIPNIS mogen geen coca plantages zijn. We hebben op verschillende momenten aangegeven dat we de uitbreiding van coca plantages in gebieden waar dit veboden is, niet zullen permiteren.”

Ook in het departament La Paz speelt een conflict over landrechten, ontstaan tussen boeren en een inheemse bevolkingsgroep. De boeren van de provincie Franz Tamayo zijn het niet eens met de erkenning van de TCO van het inheems Leco volk, en willen dat de regering deze erkennig ongedaan maakt, en hun deze gebieden toewijst voor landbouw doeleinden. Ze wijzen elk overleg met de organisatie van het Leco volk af en hebben een lokaal referendum uitgeroepen om de stemmen over de opheffing van het TCO. De regering is in gesprek met beide partijen om een gewelddadige confrontatie te voorkomen.

(Bronnen: Erbol, la Prensa)

Achtergrond informatie over de TCO Tipnis (in het Spaans): KLIK HIER

No comments: