Friday, October 9, 2009

Minimaal 14 gemeentes zullen op 6 december stemmen over de vorming van een inheemse autonoom gebied

Op 6 december zullen niet alleen verkiezingen plaatsvinden voor de nationale volksvertegenwoordigers. In verschillende gemeentes zal daarnaast een referendum worden gehouden om zich te registreren als `Autonomía Indígena´ (inheemse autonoom gebied), een nieuwe territoriale organisatie vorm die door de nieuwe Grondwet mogelijk gemaakt wordt.

Deze inheemse autonome gebieden gaan verder dan de al sinds 1996 bestaande TCO´s (Tierras Comunitaria de Orígen), en houden onder andere in dat deze gebieden zich morgen organiseren volgens hun eigen inheemse gebruiken en tradities, en hun eigen statuut mogen opstellen. Ze zullen meer zelfbeschikking krijgen over interne zaken en budgetten, maar wel binnen de grenzen van de nieuwe Grondwet.
In augustus hebben 19 gemeentes officìeel dit referendum aangevraagd. Daarvan hebben er nu 14 aan alle voorwaarden voldaan. Deze voorwaarden zijn: De handtekeningen van minstens 10% van de stemgerechtigde bevolking van de gemeente die het referendum ondersteund, de certificering van het Ministerie van Autonome gebieden, en een door de gemeenteraad uitgegeven document waarin de bevolking wordt opgeroepen voor het referendum.

Deze week verloopt de termijn om aan alle voorwaarden te voldoen, en zal het nieuwe verkiezingsorgaan de OEP (Organo Electoral Plurinacional) officieel bekend maken welke gemeentes een referendum mogen houden.

In sommige gemeentes is de campagne echter al begonnen, zoals in Charagua in Santa Cruz, waar de Guaraní bevolking campagne voert voor het vormen van een Autonomía Indígena.

(Bron: Erbol)

No comments: