Wednesday, October 29, 2008

Noticias reageert ook op uitspraken Koopman

Pablo Eppelin, coordinator van Noticias, gaat in een column in op de in zijn mening weinig onderbouwde analyse over Evo Morales en de politieke situatie in Bolivia van journalist Edwin Koopman, zoals hij die onlangs gaf tijdens het televisie programma ´de leugen
regeert´. Pablo vindt, in tegenstelling tot Koopman, dat de legitimiteit van een president niet aan zijn talenkennis of religie kan worden afgemeten.

Koopman vs Morales: De leugen regeert, maar waar?
door Pablo Eppelin (Noticias)

Ongetwijfeld is het zo dat het beslissende tijden zijn, politiek gezien voor Bolivia. De president, Evo Morales, wordt geconfronteerd met de opstand van bepaalde machtige groeperingen, die zich concentreren in enkele provincies. Zij zijn het niet eens met het nieuwe grondwet voorstel en de hervormingspolitiek van de regering van Evo Morales.

Afgelopen 19 september was Edwin Koopman, correspondent voor Latijns-Amerika van Trouw, Wereldomroep en Elsevier, te gast in het televisieprogramma De leugen regeert. Hierin werd een analyse gemaakt van de manier waarop de media in Nederland verslag uitbrengen van de politieke ontwikkelingen in Bolivia.
Tot mijn grote verassing bestempelde de heer Koopman de Boliviaanse president als niet-inheems doordat hij ‘hoogstwaarschijnlijk’ de Aymara-taal niet zou spreken en bovendien katholiek is. Het is toch wel eigenaardig dat een journalist als Koopman, die al jaren Latijns-Amerika correspondent is vanuit Nederland voor toonaangevende Nederlandse media, niet weet dat de inheemse gemeenschappen werden gekoloniseerd en niet anders konden dan het katholieke geloof aan te nemen, als overlevingsstrategie. In Latijns-Amerika kiest men namelijk niet voor religie, het wordt je vanaf de geboorte met de paplepel ingegoten.
Bovendien, als je niet katholiek bent, zul je het niet ver schoppen. In Bolivia bijvoorbeeld zijn er veel scholen die geen kinderen inschrijven als ze niet beschikken over een doopcertificaat. In Bolivia ben je dan ook niet meer of minder inheems als je katholiek bent, maar de heer Koopman maakt zich daar wel druk om.

Lees verder...

Tuesday, October 21, 2008

Wet voor referendum Grondwet aangenomen

Na een historische sessie van 17 uur is vandaag in het Congres van Bolivia de wet aangenomen die het referendum over de nieuwe Grondwet mogelijk maakt. Meer dan 2/3 van de parlementariers stemde vóór de wet.

Op 25 januari 2009 zal voor het eerst in de 183 jaar oude geschiedenis van Bolivia, het volk naar de stembus gaan om over de Grondwet te beslissen.

In het referendum zal gestemd worden over de tekst in zijn geheel, en over één specifiek artikel die bepaalt hoeveel grond iemand maximaal mag bezitten.

Zie voor alle perikelen die de afgelopen dagen aan deze stemming vooraf gingen, de berichten hieronder.

Langverwachte sessie van Congres wordt nachtwerk

Het congres heeft maandagavond eindelijk de sessie ingezet waarin over het referendum over de nieuwe Grondwet zal gestemd worden. De onderhandelingen tussen oppositie en regering hebben geleid tot minstens 100 correcties aan de tekst, volgens vicepresident Alvaro Garcia Linera waren dit correcties om tegenstrijdigheden uit de tekst te halen. Er zijn nog steeds parlementariers van de oppositie die hebben aangegeven tegen het referendum te zullen stemmen, maar dat lijkt een kleine minderheid te zullen zijn.

Nu, om 1 uur s nachts in Bolivia is de congressessie nog in volle gang, dertig parlementariers hebben het woord gevraagd en daarna zal de nieuwe Grondwettekst in zijn geheel worden voorgelezen. Dus verwacht wordt dat de stemmig pas in de vroege uren van dinsdag plaats zal vinden.

Ondertussen wordt voor het congres op het Plaza Murillo nog steeds de ´wacht gehouden´ door president Evo Morales, de ministers en duizenden personen die vandaag La Paz in gemarcheerd zijn. De pers spreekt van een historische mars waaraan rond de half miljoen mensen deelnamen.

Monday, October 20, 2008

Historische dag in Bolivia

FEEST IN LA PAZ!

De mars van het volk voor de nieuwe Grondwet is afgedaald naar La Paz. In El Alto en La Paz zijn de boeren die uit heel het land naar La Paz zijn getrokken, met veel applaus ontvangen en duizenden personen hebben zich bij de mars geschaard. Het centrum is volledig bezet door mannen, vrouwen en kinderen met Boliviaanse vlaggen en Wiphala. De kop van de mars, met Evo Morales, is al op het Plaza Murillo, waar het Congres is. De sfeer is euforisch, feestelijk en men spreekt van de grootste mars ooit in Bolivia. Er zijn mensen van alle sectoren, uit alle hoeken van het land, en van alles klassen aanwezig. Opnieuw heeft het volk eensgezind haar steun bevestigd aan de veranderingen in Bolivia.

Ondertussen lijkt de overwinning dichbij. De MAS heeft de oppositie haar zin gegeven in de clausule over de herverkiezing, wat betekent dat Evo Morales nog maar één keer herkozen kan worden, en het lijkt erop dat niets nu een akkoord nog in de weg kan staan. De speciale parlamentscommissie waar de onderhandelingen plaatsvonden, heeft aangegeven een akkoord te hebben bereikt, waarin afgesproken is dat in januari 2009 het referendum over de Grondwet plaats zal vinden en in decemer 2009 nieuwe verkiezingen worden uitgeroepen.

Men is nu in afwachting van wanneer de sessie van het Congres aanvangt. In deze sessie moet 2/3 van de parlementariers vóór het referendum over de Grondwet stememen om deze door te laten gaan.

Duizenden campesinos marcheren vandaag La Paz in

De mars van duizenden boeren en sociale bewegingen, die de goedkeuring van het referendum over de Grondwet in het Congres willen verzekeren, legt vandaag haar laatste etappe af. Met Evo Morales aan het hoofd zullen ze rond 12.00 in El Alto aankomen, en vanuit daar, samen met nog eens duizenden alteños, in de middag La Paz binnentrekken. Ook vanuit andere provincies rond La Paz, zijn boeren onderweg.
Ze hebben het expres rustig aan gedaan de afgelopen dagen om het Congres de kans te geven vóór het referendum te stemmen. Helaas zijn de partijen van de MAS en de oppositie er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de tekst van de nieuwe Grondwet en is er nog niet gestemd. Het laatste conflictpunt is of Evo Morales na het aannemen van de nieuwe Grondwet nog één of twee keer herkozen mag worden, wat afhangt van hoe een bepaald artikel geïnterpreteerd wordt.
De speciale parlementscommissie is het afgelopen weekend dag en nacht in beraad geweest, maar de historische plenaire sessie waar het congres over het referendum stemt laat dus nog steeds op zich wachten.
Woordvoerders van de CONACAM (Coordinadora Nacionanal por el Cambio), waarin verschillende sociale bewegingen deelnemen en vakbondscentrale COB, hebben aangegeven dat als het Congres nog niet vóor de Grondwet hebben gestemd als de mars in La Paz aankomt, ze het Congres zullen omsingelen totdat er een akkoord is.

Friday, October 17, 2008

Congres vergadering nog een dag uitgesteld

Op verzoek van de verschillende partijen in Bolivia, is de vergadering waar het Congres over het referendum voor de nieuwe Grondwet zal stemmen, wéér een dag uitgesteld, tot zaterdagochtend. Vicepresident Alvaro García Linera heeft aangegeven dat dit het laatste uitstel is, en morgen de partijen hoe dan ook moeten stemmen over het referendum.
De speciale parlementscommissie is nog steeds in onderhandeling over een aantal punten van de tekst van de nieuwe Grondwet. Zie bericht hieronder voor een uitgebreidere uitleg van het proces.

Thursday, October 16, 2008

Vrijdag beslissende sessie in het Congres over referendum Grondwet?

Vicepresident Álvaro García Linera heeft besloten de Congressessie die voor donderdag gepland was, uit te stellen to vrijdagmiddag. Hij verklaarde dat hij de goede hoop heeft dat in de komende 24 uur de regeringspartij MAS en de oppositie tot een consensus kunnen komen, die het mogelijk zal maken morgen in het Congres het referendum voor de nieuwe Grondwet goed te keuren. Op dit moment is een parlementaire commisie waarin beide partijen plaats hebben, in onderhandeling over wijzingen aan de Grondwettekst, zoals die in december goedgekeurd is door de Asamblea Constituyente. Oppositie partij Podemos heeft 16 punten ingediend, die ze veranderd willen zien. Zo willen ze de definitie van Bolivia als een 'plurinationaal' land schrappen, zijn ze het niet eens met de punten waar de collectieve rechten van inheemse volkeren bevorderd worden en willen ze het katholicisme als officiele religie behouden.\

García Linera sprak harde woorden over deze oppositie. Hij zei: "Ik roep deze kleine extreem rechtse, ultraconservatieve, reaccionaire groepen, die achterlopen op de moderne geschiedenis van vooruitgang en eenheid in Bolivia, op om van houding te veranderen en zich niet langer verzetten tegen Bolivia, dat ze niet langer een destructieve oppositie blijven voeren."

Echter, de MAS heeft de stemmen van de oppositie wel nodig om de tekst door het Congres goed te laten keuren en het referendum uit te roepen. Ze hebben 2/3 van de stemmen, oftewel 105 stemmen nodig, en dat betekent dat er 23 leden van de opposite vóór de tekst moeten stemmen.
De partij Podemos heeft aangegeven alleen voor te stemmen als al hun eisen ingewilligd worden over de aanpassing van de tekst, wat onwaarschijnlijk is, omdat het in zou gaan tegen de legitimiteit van de Asamblea Constituyente die meer dan een jaar over de nieuwe Grondwet vergaderde in Sucre. De parlementsleden van de oppositie uit Santa Cruz zegt sowieso in elk geval tegen te zullen stemmen. Ondanks dat wordt er gespeculeerd dat verschillende individuele vertegenwoordigers van de oppositie partijen wel eens van kant kunnen veranderen, en toch vóór het referendum kunnen stemmen.

Inmiddels zijn duizenden mensen een mars begonnen naar La Paz om druk uit te oefenen op het Congres om het referendum uit te roepen. Voor deze boeren, vakbondsleden, inheemse groeperingen, cocaleros, mijnwerkers en andere groepen betekent de nieuwe Grondwet een fundamenteel onderdeel van de een nieuw Bolivia, waarin zij ook ingesloten zullen worden.

Bronnen: La Prensa, Radio ERBOL, Radio Fides,


Wednesday, October 15, 2008

President Morales leidt mars voor nieuwe grondwet in Bolivia

De Boliviaanse president Evo Morales leidde maandag een mars die maandag vertrok vanuit Caracollo, 200 km ten zuiden van hoofdstad La Paz. De deelnemers willen het parlement onder druk zetten om het referendum over de nieuwe grondwet op de agenda te zetten.

Lees dit artikel van IPS op de Vlaamse Pagina MO.BE


Tuesday, October 14, 2008

Europarlementariërs bevestigen poging tot staatsgreep

Bron: Agencia Boliviana de Información

Een delegatie van het Europees parlement wat de gebeurtenissen in augustus en september in Bolivia heeft onderzocht, heeft bevestigd dat de oppositie in Bolivia tussen oktober en september een staatsgreep probeerden te plegen.

Giusto Catania, één van de parlementariérs van de commisie, bevestigde "Ze poogden een staatstgreep te plegen." Ook gaf hij aan dat "Het Europees Parlement niet met de armen over elkaar kan blijven zitten", en de Europese Unie de mensenrechten moet verdedigen in Bolivia.

In een persconferentie gaf hij aan dat verschillende partijen deze week een voorstel zullen indienen voor een "resolutie van urgentie" vanuit de EU, waarin de gewelddadige acties van de oppositie veroordeeld zullen worden. Catania verklaarde dat hoewel de EU zich niet kan mengen in de nationale politiek, het belangrijk is dat zij de mensenrechten verdedigt en het democratische proces in Bolivia ondersteunr.

De italiaan Giusto Catania is vicepresident van de commisie Burgervrijheden, Recht en Binnelandse Zaken in het Europees Parlement. De commisie die naar Bolivia trok werd voorgezeten door de roemeense parlementarier Gabriela Cretu (PSE). Zij gaf aan dat Bolivia een vreedzame en duurzame oplossing moet zoeken voor de situatie.


Tuesday, October 7, 2008

Geen akkoord bereikt voor referendum nieuwe grondwet

Geen akkoord voor referendum nieuwe grondwet
Bronnen: erbol, el deber, indymedia

Tijdens de bijeenkomst tusen de regering en de negen gouverneurs van de departementen (CONALDE) is afgelopen zondag geen akkoord bereikt over het houden van een referendum voor de nieuwe grondwet. Hoewel de regering vast besloten was tot een akkoord te komen met de toevoeging van een nieuwe tekst wat betreft het thema autonomie, waren de gouverneurs van Beni, Santa Cruz, Chuquisaca en Tarija niet bereid dit voorstel te ondertekenen. De voorgestelde tekst zou de graad van autonomie op zowel departamentaal, gemeentelijk als inheems niveau verhogen. De woordvoerder van de opstandige departementen, Mario Cossío van Tarija, benadrukte na afloop van de mislukte onderhandelingen dat wel bereikt is dat er een meer pacifistische houding tussen de verschillende partijen is bereikt, terwijl Carlos Romero, Minister van Rurale Ontwikkeling, zijn onvrede uitte over het stuklopen van de dialoog door de inflexibele houding van de vier gouverneurs. Viceminister van Decentralizatie, Fabián Yaksic, benadrukte dat de gouverneurs de tekst niet hebben willen ondertekenen uit angst voor ruzie met de burgerleiders van hun departementen terwijl er tijdens de overleggen voorafgaand aan het dialoog van afgelopen zondag wel tot overstemming was gekomen tussen de verschillende partijen. Het negatieve resultaat van de onderhandelingen heeft tot gevolg dat nu binnen het congres gestemd zal worden over de tekst voor de nieuwe grondwet om het houden van een referendum hiervoor zo snel mogelijk plaats te laten vinden. Aangezien de regeringspartij MAS de meerderheid heeft binnen het congres zal de tekst naar verwachting goedgekeurd worden. De opstandige gouverneurs eisen dat voor het houden van een referendum het kiezersbestand wordt opgeschoond.

Saturday, October 4, 2008

Overleg over voortzetting dialoog over nieuwe grondwet

Donderdag 3 oktober

De gouverneurs van Pando, Santa Cruz, Beni en Tarija komen komende zondag bijeen om met de regering te overleggen of de dialoog over de nieuwe grondwet hervat wordt en zo ja onder welke voorwaarden. Dit liet Mario Cossio, gouverneur van Tarija, vandaag weten.

Vooral wat betreft de juridische acties tegen burgerleiders en autoriteiten die zich mobiliseerden voor terugvordering van de gas- en oliebelasting, is de gouverneur erg ontevreden over de regering. President Evo Morales liet intussen weten dat de regering van plan is komende zondag een positief eind te bereiken in het proces van dialoog en tot een akkoord te komen wat betreft het houden van het referendum over de nieuwe grondwet. Volgens viceminister Fabián Yacsik van Decentralizatie, is er een voorstel voor het opnemen van het thema van autonomie in de grondwet zodat alle partijen er mee akkoord kunnen gaan.

President Evo Morales viert intussen vandaag met de Confederatie van Inheemse Volkeren van Bolivia (CIDOB) in Santa Cruz de 26e verjaardag van het instituut. De nieuwe grondwet wordt door de leider van de CIDOB, Wilson Changaray, gezien als een van de belangrijkste resultaten van de strijd van het instituut.

Wednesday, October 1, 2008

Kort Nieuws, Woensdag 1 oktober

Bronnen: Erbol,Fides, La Prensa

Het laatste nieuws over Bolivia:

Onderhandelingen in laatste fase
De onderhandelingen in Cochabamba zijn aan de laatste fase bezig. Aan de tafel waar de autonomie wordt bespreken is in elk geval al een akkoord bereikt over 17 punten die gaan over de autonomie van de inheemse volkeren, een belangrijk thema in de nieuwe Grondwet. Eén van de onderhandelaars van de oppositie partij Poder Democrático y Social (Podemos), Carlos Börth, bevestigde voor Radio Erbol dat er een klimaat van vertrouwen is geschapen dankzij de onderhandelingen. Maar, gaf hij toe "Het is geen makkelijk proces. We zijn nu in 2 of 3 weken aan het doen , wat de Asamblea Constituyente niet heeft kunnen doen in 16 maanden, wegens politieke factoren."

Ondertussen sprak vicepresident Alvaro García Linera strenge woorden over de oppositie. Hij gaf aan dat ze niet kunnen verwachten dat de nieuwe Grondwet op andere punten aangepast zal worden, dan de autonomie thema's. Volgens García Linera is deze Grondwet volgens een democratisch proces tot stand gekomen, en kunnen de oppositie partijen, die in de laatste verkiezingen nauwelijks 4% van de stemmen behaalden, deze naar hun zin aanpassen.

De bedoeling is dat zondag een akkoord getekend zal worden tussen prefecten en regering, op basis van de overeenkomsten die aan de verschillende onderhandelingstafels zijn bereikt.

Verantwoordelijke voor bezetting gasinstallaties Tarija opgepakt

José Vaca, één van de verantwoordelijken voor de illegale bezettingen van de gas installaties in Tarija, is dinsdag opgepakt in Villamontes. De CONALDE , het orgaan waarin de prefecten van de oppositie vertegenwoordigd zijn, beschuldigt de regering van politieke vervolging.

Minister Alfred0 Rada, legitimeerde vanochtend de arrestatie, die volgens hem op legale wijze is gebeurd. Hij legde uit dat het op gewelddadige wijze bezetten van energie bedrijven en het sabboteren van gasleidingen, die niet alleen de aanvoer binnen Bolivia, maar ook naar andere landen, in gevaar bracht, een vorm is van terrosime.
Ook kondigde aan dat het onderzoek naar de verantwoordelijken voor deze acties in Santa Cruz en Tarija door zal gaan. Daarbij zullen niet alleen de fysieke bezetters vervolgd worden, maar ook de intellectuele daders. Rada: "(...) want hier was sprake van een strategie, dit waren geen geisoleerde acties, niet zomaar gewelddadige en terroristische acties, dit waren acties die gepland waren, en bij de planning en organisatie van deze daden waren natuurlijke de dirigentes cívicos (verwijzend naar de Comités Cívicos in Santa Cruz en Tarija) betrokken."


UNASUR onderzoeks commissie is vandaag begonnen in Pando
De onderzoekscommissie van de UNASUR is vandaag begonnen met het onderzoek naar het bloedbad wat op 11 september plaatsvond in Pando. De commisie wordt voorgezeten door de argentijnse mensenrechten specialist
Roberto Matarollo.
Matarollo gaf bij aankomst in Bolivia aan, dat het een onpartijdig onderzoek zal zijn, waarin alle betrokken groepen gehoord zullen worden, ook de personen die gearresteerd zijn tijdens de staat van beleg in het departement.