Thursday, October 16, 2008

Vrijdag beslissende sessie in het Congres over referendum Grondwet?

Vicepresident Álvaro García Linera heeft besloten de Congressessie die voor donderdag gepland was, uit te stellen to vrijdagmiddag. Hij verklaarde dat hij de goede hoop heeft dat in de komende 24 uur de regeringspartij MAS en de oppositie tot een consensus kunnen komen, die het mogelijk zal maken morgen in het Congres het referendum voor de nieuwe Grondwet goed te keuren. Op dit moment is een parlementaire commisie waarin beide partijen plaats hebben, in onderhandeling over wijzingen aan de Grondwettekst, zoals die in december goedgekeurd is door de Asamblea Constituyente. Oppositie partij Podemos heeft 16 punten ingediend, die ze veranderd willen zien. Zo willen ze de definitie van Bolivia als een 'plurinationaal' land schrappen, zijn ze het niet eens met de punten waar de collectieve rechten van inheemse volkeren bevorderd worden en willen ze het katholicisme als officiele religie behouden.\

García Linera sprak harde woorden over deze oppositie. Hij zei: "Ik roep deze kleine extreem rechtse, ultraconservatieve, reaccionaire groepen, die achterlopen op de moderne geschiedenis van vooruitgang en eenheid in Bolivia, op om van houding te veranderen en zich niet langer verzetten tegen Bolivia, dat ze niet langer een destructieve oppositie blijven voeren."

Echter, de MAS heeft de stemmen van de oppositie wel nodig om de tekst door het Congres goed te laten keuren en het referendum uit te roepen. Ze hebben 2/3 van de stemmen, oftewel 105 stemmen nodig, en dat betekent dat er 23 leden van de opposite vóór de tekst moeten stemmen.
De partij Podemos heeft aangegeven alleen voor te stemmen als al hun eisen ingewilligd worden over de aanpassing van de tekst, wat onwaarschijnlijk is, omdat het in zou gaan tegen de legitimiteit van de Asamblea Constituyente die meer dan een jaar over de nieuwe Grondwet vergaderde in Sucre. De parlementsleden van de oppositie uit Santa Cruz zegt sowieso in elk geval tegen te zullen stemmen. Ondanks dat wordt er gespeculeerd dat verschillende individuele vertegenwoordigers van de oppositie partijen wel eens van kant kunnen veranderen, en toch vóór het referendum kunnen stemmen.

Inmiddels zijn duizenden mensen een mars begonnen naar La Paz om druk uit te oefenen op het Congres om het referendum uit te roepen. Voor deze boeren, vakbondsleden, inheemse groeperingen, cocaleros, mijnwerkers en andere groepen betekent de nieuwe Grondwet een fundamenteel onderdeel van de een nieuw Bolivia, waarin zij ook ingesloten zullen worden.

Bronnen: La Prensa, Radio ERBOL, Radio Fides,


No comments: