Tuesday, October 14, 2008

Europarlementariërs bevestigen poging tot staatsgreep

Bron: Agencia Boliviana de Información

Een delegatie van het Europees parlement wat de gebeurtenissen in augustus en september in Bolivia heeft onderzocht, heeft bevestigd dat de oppositie in Bolivia tussen oktober en september een staatsgreep probeerden te plegen.

Giusto Catania, één van de parlementariérs van de commisie, bevestigde "Ze poogden een staatstgreep te plegen." Ook gaf hij aan dat "Het Europees Parlement niet met de armen over elkaar kan blijven zitten", en de Europese Unie de mensenrechten moet verdedigen in Bolivia.

In een persconferentie gaf hij aan dat verschillende partijen deze week een voorstel zullen indienen voor een "resolutie van urgentie" vanuit de EU, waarin de gewelddadige acties van de oppositie veroordeeld zullen worden. Catania verklaarde dat hoewel de EU zich niet kan mengen in de nationale politiek, het belangrijk is dat zij de mensenrechten verdedigt en het democratische proces in Bolivia ondersteunr.

De italiaan Giusto Catania is vicepresident van de commisie Burgervrijheden, Recht en Binnelandse Zaken in het Europees Parlement. De commisie die naar Bolivia trok werd voorgezeten door de roemeense parlementarier Gabriela Cretu (PSE). Zij gaf aan dat Bolivia een vreedzame en duurzame oplossing moet zoeken voor de situatie.


No comments: