Wednesday, October 1, 2008

Kort Nieuws, Woensdag 1 oktober

Bronnen: Erbol,Fides, La Prensa

Het laatste nieuws over Bolivia:

Onderhandelingen in laatste fase
De onderhandelingen in Cochabamba zijn aan de laatste fase bezig. Aan de tafel waar de autonomie wordt bespreken is in elk geval al een akkoord bereikt over 17 punten die gaan over de autonomie van de inheemse volkeren, een belangrijk thema in de nieuwe Grondwet. Eén van de onderhandelaars van de oppositie partij Poder Democrático y Social (Podemos), Carlos Börth, bevestigde voor Radio Erbol dat er een klimaat van vertrouwen is geschapen dankzij de onderhandelingen. Maar, gaf hij toe "Het is geen makkelijk proces. We zijn nu in 2 of 3 weken aan het doen , wat de Asamblea Constituyente niet heeft kunnen doen in 16 maanden, wegens politieke factoren."

Ondertussen sprak vicepresident Alvaro García Linera strenge woorden over de oppositie. Hij gaf aan dat ze niet kunnen verwachten dat de nieuwe Grondwet op andere punten aangepast zal worden, dan de autonomie thema's. Volgens García Linera is deze Grondwet volgens een democratisch proces tot stand gekomen, en kunnen de oppositie partijen, die in de laatste verkiezingen nauwelijks 4% van de stemmen behaalden, deze naar hun zin aanpassen.

De bedoeling is dat zondag een akkoord getekend zal worden tussen prefecten en regering, op basis van de overeenkomsten die aan de verschillende onderhandelingstafels zijn bereikt.

Verantwoordelijke voor bezetting gasinstallaties Tarija opgepakt

José Vaca, één van de verantwoordelijken voor de illegale bezettingen van de gas installaties in Tarija, is dinsdag opgepakt in Villamontes. De CONALDE , het orgaan waarin de prefecten van de oppositie vertegenwoordigd zijn, beschuldigt de regering van politieke vervolging.

Minister Alfred0 Rada, legitimeerde vanochtend de arrestatie, die volgens hem op legale wijze is gebeurd. Hij legde uit dat het op gewelddadige wijze bezetten van energie bedrijven en het sabboteren van gasleidingen, die niet alleen de aanvoer binnen Bolivia, maar ook naar andere landen, in gevaar bracht, een vorm is van terrosime.
Ook kondigde aan dat het onderzoek naar de verantwoordelijken voor deze acties in Santa Cruz en Tarija door zal gaan. Daarbij zullen niet alleen de fysieke bezetters vervolgd worden, maar ook de intellectuele daders. Rada: "(...) want hier was sprake van een strategie, dit waren geen geisoleerde acties, niet zomaar gewelddadige en terroristische acties, dit waren acties die gepland waren, en bij de planning en organisatie van deze daden waren natuurlijke de dirigentes cívicos (verwijzend naar de Comités Cívicos in Santa Cruz en Tarija) betrokken."


UNASUR onderzoeks commissie is vandaag begonnen in Pando
De onderzoekscommissie van de UNASUR is vandaag begonnen met het onderzoek naar het bloedbad wat op 11 september plaatsvond in Pando. De commisie wordt voorgezeten door de argentijnse mensenrechten specialist
Roberto Matarollo.
Matarollo gaf bij aankomst in Bolivia aan, dat het een onpartijdig onderzoek zal zijn, waarin alle betrokken groepen gehoord zullen worden, ook de personen die gearresteerd zijn tijdens de staat van beleg in het departement.





10 comments:

Gijs said...

Over de huidige vice president van Bolivia, wel aardig in het licht van de huidige beschuldigingen aan het adres van de autonomistas:
'After being caught destroying electrical distribution towers in rural La Paz, he was arrested and charged with insurrection and terrorism. While imprisoned ... etc' Met andere woorden, hij is zelf een veroordeeld 'terrorist'.
Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81lvaro_Garc%C3%ADa_Linerahttp://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81lvaro_Garc%C3%ADa_Linera
Zie ook: http://ricardogarciatellez.blogspot.com/2008/09/el-terrorista-alvaro-garca-linera.html

Gijs said...

oeps, ging iets mis met de bronnen, de juiste zijn:

1) http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81lvaro_Garc%C3%ADa_Linera

2) http://ricardogarciatellez.blogspot.com/2008/09/el-terrorista-alvaro-garca-linera.html

Gijs said...

Hi Suzanne, hier nog een stuk over het 'vervuilde' Padron Electoral met enkele duidelijke voorbeelden, zie http://www.carlosvalverde.com/articulos/informe2.pdf

Zie ook http://www.carlosvalverde.com

Groeten, Gijs

Ojalá said...

Hey Gijs

Interessante bron die Carlos Valverde. In zijn jeugd lid van de boliviaanse tak van de falange, later betrokken bij narco schandalen, en zwager van beruchte paramilitair.

Evo Morales is echt niet de enige in Bolivia die wat heeft verdiend aan coca blaadjes. In de jaren '80 en '90 is een groot deel van de politici rijk geworden door grootschalige cocaine handel. Toen waren er geen problemen in de relatie met de VS. Helaas wordt de strijd tegen de drugs te vaak gebruikt als dekmantel voor andere politieke verschillen.

Wat het verleden van Alvaro Garcia betreft, dat is algemeen bekend, en hij heeft ook in de gevangenis gezeten hiervoor. Dus logisch dat nu de verantwoordelijken voor de vernielingen en sabbotages van de publieke instellingen ook gewoon vervolgd worden. Dat is geen politieke vervolging, dat is het toepassen van de wet.

groeten Suzanne

Ojalá said...

oh ja, voor meer info over carlos valverde, zie:

http://bolivia.indymedia.org/node/12295

Ojalá said...

En ook hier een wat uitgebreidere analyse van het verleden van carlos valverde:
http://www.bolpress.com/art.php?Cod=2008011109

Gijs said...

Hi Suzanne,

Ik ben er zeker niet tegen dat verantwoordelijken voor de schade aan de overheidsgebouwen vervolgd worden. Maar is het op zijn zachtst gezegd niet wat cynisch dat degene die nu de mond vol heeft van terrorisme en staatseigendommen zelf een veroordeeld terrorist is? De wet toepassen wanneer het hem uitkomt. Voor jou en mij is misschien de achtergrond van de huidige vice president bekend, maar ik denk voor veel lezers niet.

Zeker heel veel mensen hebben geld hebben verdiend met drugs in de afgelopen decennia. Ik begrijp uit wat je schrijft dat we de huidige president daar ook toe moeten rekenen? Dus de huidige president heeft geld verdiend met drugshandel en de vice president is een veroordeeld terrorist ..... :-) Mooi duo.
Prima als Evo niet wil samenwerken met de VS inzake drugsbestrijding, maar dan is hij wel verantwoordelijk voor het opschorten van het ATPDEA verdrag en het verlies van vele banen. De voorwaarde van het verdrag is bekend.

Wat vind je inhoudelijk van het stuk van Carlos Valverde?

Groeten, Gijs

Ojalá said...

Gijs, ik zei dat Evo Morales geld heeft verdiend met cocablaadjes, en niet met drugs. Alles over één kam scheren is precies wat de VS doet.
De vice president heeft de sancties voor het overtreden van de wet destijds aanvaard, en past de wet nu toe op de mensen die deze overtreden.
Daar is volgens mij weinig cynisch aan.

Gijs said...

Hi Suzanne, de link die je stuurde (http://www.bolpress.com/art.php?Cod=2008011109) gaat over de VADER van de Carlos Valverde naar wie ik verwijs. Beide hebben dezelfde naam, maar niet beiden delen hetzelfde gedachtegoed.

Groeten, Gijs

Anonymous said...

Desondanks steunde Carlos Valverde oorspronkelijk het aantreden van president Evo Morales. Deze steun heeft hij echter verloren nadat duidelijk werd welke vorm van regeren deze regering echt voor ogen heeft.