Monday, October 20, 2008

Historische dag in Bolivia

FEEST IN LA PAZ!

De mars van het volk voor de nieuwe Grondwet is afgedaald naar La Paz. In El Alto en La Paz zijn de boeren die uit heel het land naar La Paz zijn getrokken, met veel applaus ontvangen en duizenden personen hebben zich bij de mars geschaard. Het centrum is volledig bezet door mannen, vrouwen en kinderen met Boliviaanse vlaggen en Wiphala. De kop van de mars, met Evo Morales, is al op het Plaza Murillo, waar het Congres is. De sfeer is euforisch, feestelijk en men spreekt van de grootste mars ooit in Bolivia. Er zijn mensen van alle sectoren, uit alle hoeken van het land, en van alles klassen aanwezig. Opnieuw heeft het volk eensgezind haar steun bevestigd aan de veranderingen in Bolivia.

Ondertussen lijkt de overwinning dichbij. De MAS heeft de oppositie haar zin gegeven in de clausule over de herverkiezing, wat betekent dat Evo Morales nog maar één keer herkozen kan worden, en het lijkt erop dat niets nu een akkoord nog in de weg kan staan. De speciale parlamentscommissie waar de onderhandelingen plaatsvonden, heeft aangegeven een akkoord te hebben bereikt, waarin afgesproken is dat in januari 2009 het referendum over de Grondwet plaats zal vinden en in decemer 2009 nieuwe verkiezingen worden uitgeroepen.

Men is nu in afwachting van wanneer de sessie van het Congres aanvangt. In deze sessie moet 2/3 van de parlementariers vóór het referendum over de Grondwet stememen om deze door te laten gaan.

6 comments:

Anonymous said...

mmm. de term "het volk" is mijns inziens niet van toepassing; immers er staan geen 8 miljoen mensen hier, en ook die mensen die de huidige plannen niet steunen horen evengoed tot "het volk". Feit is dat vele groepen naar La Paz zijn gemarcheerd al dan niet onder peer pressure of andere motieven. Ook vind ik dat de "overwinning lijkt nabij" wel heer erg eenzijdig. Maar ik begrijp dat ik deze blog niet pretendeert onafhankelijk te schrijven. Nu staat het iedereen nog vrij in Bolivia om zijn mening er op na te houden (dat is totdat het nieuwe wetsartikel wordt doorgevoerd waarin de media alleen "waarheid" mag spreken, wie dit dan ook zou mogen controleren). Desalniettemin zou de blog er veel interessanter op worden als er ook verhalen zouden worden gepost over de kritische geluiden die worden gehoord. Bijvoorbeeld over het toevoegen van externe audio op de video van de mensen die de rivier in Porvenir doorkruisten, hetgeen is toegegeven door minister Quintana. Maar wellicht is dit aan de mensen die reageren op deze blog en niet zozeer aan jullie zelf. In ieder geval gefeliciteerd met jullie toewijding aan deze blog. (voorlopig anonymous totdat ik een account heb aangemaakt).

Anonymous said...

De auteurs zeggen kritisch te zijn maar zijn alleen kritisch naar de oppositie toe. Evo is van indiaanse afkomst en zegt op te komen voor de armen DUS is alles wat hij doet geoorloofd. Maar de auteurs van dit blog wonen volgens mij ook niet Bolivia en zullen de artikelen over de gemonteerde beelden in Porvenir wel nooit gelezen hebben simpelweg omdat ze gebruik maken van een selectief aantal bronnen die allemaal Evo-gezind zijn.

Anonymous said...

Voor zover ik weet was er alleen bij geluiden van andere beelden geknoeit, dit is ook meer een keer op tv geweest voor zover ik me kan herinneren.

Anonymous said...

Voor verhalen over het leven in de Boliviaanse Andes, ga naar www.bookbolivia.web-log.nl

Anonymous said...

Beste anoniem,

Je schreef hierboven: “De auteurs zeggen kritisch te zijn maar zijn alleen kritisch naar de oppositie toe. Evo is van indiaanse afkomst en zegt op te komen voor de armen DUS is alles wat hij doet geoorloofd.”

Stuitend vind ik hoe gemakkelijk de “oppositie” goed gepraat wordt in reacties op dit weblog. De oppositie heeft mensen laten vermoorden… kinderen, moeders, vaders! Ik heb nog niet vernomen dat de regering van Bolivia verantwoordelijk is voor deze moordpartijen of hierbij op enige manier betrokken is geweest.

Wat ik juist begrijp uit de reacties van de bloggers op dit weblog, bijvoorbeeld in reactie de TV uitzending waarin Edwin Koopman uitspraken doet over het “inheemse gehalte” van Evo Morales, is dat het “inheems zijn” er niet toe doet hier. Het gaat hier om een democratisch gekozen president waar een overgrote meerderheid van de Boliviaanse bevolking op gestemd heeft! Wellicht moet je dat blog nog even terug lezen.

Dat deze relatief jonge democratie nog democratischer kan worden, is mogelijk wat voor te zeggen. Heb je zelf suggesties over hoe Evo Morales het volk meer kan betrekken bij dit veranderingsproces?

Verder zie ik hier nergens een bewering dat “alles wat Evo doet geoorloofd is”. Waar staat het? Ik zie het niet. Wat doet Evo Morales dat niet geoorloofd is? Als je nieuws te melden hebt wat volgens jou “de andere kant” belicht, meldt het, inclusief je bronnen!

Undine

Anonymous said...

De oppositie heeft mensen laten vermoorden? Als dat zo is moeten de verantwoordelijken veroordeeld worden. Eerst een onafhankelijk onderzoek -en eventueel proces- afwachten voordat je oordeelt en veroordeeld, of is dat niet nodig? Waar zijn de onafhankelijke bronnen voor deze beweringen?

Klopt, inheems zijn doet er niet toe, vind ik ook. Evo Morales en zijn regering moeten afgerekend worden op hun beleid. Ik ben benieuwd waar Bolivia over een paar jaar staat. Omdat Evo Morales van inheemse afkomst is betekent het niet dat het ook automatisch een goede president is.

Mijn suggestie voor Evo is dat hij zijn haat opzij zet en gaat regeren voor het hele land, arm en rijk, oost en west. Verder raad ik aan wat onafhankelijker van Chavez op te treden. Er is nog nooit zoveel spanning geweest tussen colla´s en camba´s geweest als onder Evo Morales. Hele groepen worden tegen elkaar opgezet. Onder zijn bewind zijn al meer dan 70 doden gevallen terwijl hij voordat hij president werd gezegd heeft op te stappen als president als er ook maar 1 dode zou vallen.

Dit blog beweert kritisch te zijn, maar steunt de regering van Evo Morales onvoorwaardelijk. Als je alleen maar media als Erbol en andere pro-Evo media tot je neemt krijg je een erg eenzijdige beeldvorming. Om je een compleet beeld te vormen van de situatie in Bolivia adviseer ik ook eens andere media te lezen. Stuitend hoe een medium dat zich als kritisch afficheert als een staatsmedium fungeert.