Monday, October 20, 2008

Duizenden campesinos marcheren vandaag La Paz in

De mars van duizenden boeren en sociale bewegingen, die de goedkeuring van het referendum over de Grondwet in het Congres willen verzekeren, legt vandaag haar laatste etappe af. Met Evo Morales aan het hoofd zullen ze rond 12.00 in El Alto aankomen, en vanuit daar, samen met nog eens duizenden alteños, in de middag La Paz binnentrekken. Ook vanuit andere provincies rond La Paz, zijn boeren onderweg.
Ze hebben het expres rustig aan gedaan de afgelopen dagen om het Congres de kans te geven vóór het referendum te stemmen. Helaas zijn de partijen van de MAS en de oppositie er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de tekst van de nieuwe Grondwet en is er nog niet gestemd. Het laatste conflictpunt is of Evo Morales na het aannemen van de nieuwe Grondwet nog één of twee keer herkozen mag worden, wat afhangt van hoe een bepaald artikel geïnterpreteerd wordt.
De speciale parlementscommissie is het afgelopen weekend dag en nacht in beraad geweest, maar de historische plenaire sessie waar het congres over het referendum stemt laat dus nog steeds op zich wachten.
Woordvoerders van de CONACAM (Coordinadora Nacionanal por el Cambio), waarin verschillende sociale bewegingen deelnemen en vakbondscentrale COB, hebben aangegeven dat als het Congres nog niet vóor de Grondwet hebben gestemd als de mars in La Paz aankomt, ze het Congres zullen omsingelen totdat er een akkoord is.

2 comments:

Anonymous said...

Rond negen uur s ochtends lokale tijd zijn de ponchos rojos al zingend vanuit el alto afgedaald en houden nu rust in het centrum.
Ik heb de helikopter van Evo een paar keer over zien vliegen maar aangezien al het openbaar verkeer vanuit het centrum plat ligt weet ik niet of hij al meeloopt met de mars.
De straten die toegang geven tot Plaza Murillo is geheel afgesloten en alleen voor bevoegdheden en de pers bereikbaar.
Het is tot nu toe erg gezellig met de ponchos rojos die iedereen die een stropdas heeft deze dwingen af te doen. Al heb ik zelf wel een gasmasker bij me voor áls er met traangas gespeelt gaat worden.

vanuit
la paz

Anonymous said...

Zou er door de auteurs van dit blog ooit 1 kritisch woord worden geschreven over de regering?