Tuesday, October 21, 2008

Langverwachte sessie van Congres wordt nachtwerk

Het congres heeft maandagavond eindelijk de sessie ingezet waarin over het referendum over de nieuwe Grondwet zal gestemd worden. De onderhandelingen tussen oppositie en regering hebben geleid tot minstens 100 correcties aan de tekst, volgens vicepresident Alvaro Garcia Linera waren dit correcties om tegenstrijdigheden uit de tekst te halen. Er zijn nog steeds parlementariers van de oppositie die hebben aangegeven tegen het referendum te zullen stemmen, maar dat lijkt een kleine minderheid te zullen zijn.

Nu, om 1 uur s nachts in Bolivia is de congressessie nog in volle gang, dertig parlementariers hebben het woord gevraagd en daarna zal de nieuwe Grondwettekst in zijn geheel worden voorgelezen. Dus verwacht wordt dat de stemmig pas in de vroege uren van dinsdag plaats zal vinden.

Ondertussen wordt voor het congres op het Plaza Murillo nog steeds de ´wacht gehouden´ door president Evo Morales, de ministers en duizenden personen die vandaag La Paz in gemarcheerd zijn. De pers spreekt van een historische mars waaraan rond de half miljoen mensen deelnamen.

No comments: