Tuesday, November 17, 2009

Politieke scenario - laatste update

Nu bepaald is welke de belangrijkste partijen voor de verkiezingen van 6 december zijn (MAS, UN, PPB en AS), laat het politieke scenario zien dat het land op het punt staat belangrijke politieke veranderingen te ondergaan; er is sprake van nieuwe ontwikkelingen.

Een van die nieuwe ontwikkelingen is de afwezigheid van de partij Nacionalista Revolucionario (MNR) bij deze verkiezingen. Het is de eerste keer sinds 1942 dat deze partij, die een leidende rol had bij de belangrijke veranderingen in Bolivia (de Nationale Revolutie van 1952 en de Neoliberale hervormingen van 1985) en bondgenoot van militaire, conservatieve regeringen, niet deel zal nemen aan de verkiezingen.

Een andere belangrijke vernieuwing is de afwezigheid van politieke kopstukken die de afgelopen jaren op de kandidaatslijsten van de MAS en de belangrijkste oppositiepartij (PPA) hebben gestaan. In plaats daarvan staan er nieuwe mannelijke en vrouwelijke kandidaten op de lijst. Hierdoor zal in 2010 het Boliviaanse parlement aanmerkelijk minder leden met een (langdurige) parlementaire loopbaan tellen; het nieuwe parlement zal dus een duidelijker afspiegeling zijn van de veranderingen die zich in de Boliviaanse politiek voordoen.

Nu definitief bekend is op welke kandidaten gestemd kan worden, zijn de stemmen volgens de laatste peilingen als volgt verdeeld: 40% voor de herverkiezing van Evo Morales en Álvaro García Linera; 30% zegt niet op Morales te stemmen en nog eens 30% weet het (nog) niet.

De oppositie bestaat duidelijk uit twee kampen: aan de ene kant Manfred Reyes Villa en Leopoldo Fernández (PPB), die voorstander zijn van polarisatie en aan de andere kant Doria Medina (Unión Nacional) en René Joaquino (Alianza Social) die zich in het politieke midden trachten te plaatsen. Deze drie ‘sterke’ kandidaten plus de vier kleinere oppositiepartijen zullen de 30% die niet op de MAS van Morales stemt en de 30% die nog geen besluit heeft genomen, proberen over te halen op hen te stemmen.
(Bron op aanvraag)

1 comment:

Anonymous said...

http://online.wsj.com/article/SB40001424052748704888404574549741582508178.html