Friday, November 6, 2009

Regeringsvertegenwoordiger: ‘harde rechts’ komt weer op en vormt eenheid

Het ‘harde’ rechts in Bolivia is niet definitief gebroken en heeft een minder grote nederlaag geleden dan sommigen denken na de nieuwe verbonden van de Socialistische Beweging (MAS) met ex-leden van de Jongerenunie van Santa Cruz (Unión Juvenil Cruceñista) en hooligans, zo bevestigde regeringsvertegenwoordiger in Santa Cruz Elena Argirakis afgelopen zondag.

“Ik geloof absoluut niet dat er sprake is van een definitieve breuk, een ontbinding, en al helemaal geen nederlaag, ik denk dat ze zich onbelemmerd aan het reorganiseren zijn en dat is een ernstige zaak omdat zij in zeker opzicht de nationale politiek hebben omvergeworpen of de centrale regering hebben aangevallen, waarbij ze een eenheid van departementale en gemeentelijke autoriteiten nastreefden”, zo verklaarde Argirakis voor radio-omroep Erbol. Argirakis, politicologe en regionaal vertegenwoordiger van de autonome Boliviaanse regio’s, liet opnieuw haar verontwaardiging blijken over de nieuwe, door de MAS gesloten verbonden met radicale groeperingen die in het verleden met geweld tegen de regering in opstand kwamen.

“Er komt een moment waarop zowel de regering als rechts geen kant meer op kunnen, dus moet er een ontmoeting plaatsvinden van gesprekspartners die een dialoog kunnen aangaan, en daarom ben ik het niet eens met de nieuwe verbonden met ex-unionisten of hooligans, want dat is onethisch, afkeurenswaardig gedrag”, maakte Argirakis duidelijk.

Verder onthulde ze alvast dat volgens de kandidaatslijsten voor de aanstaande verkiezingen van 6 december een officiële polarisatie zal ontstaan in de nieuwe Plurinationale Wetgevende Vergadering, die in januari 2010 wordt opgericht. “Hoewel het evenwicht zal moeten komen uit de regio’s, komt het herstel van het harde rechts ook daarvandaan, dus er ligt een nog onvoltooide taak binnen de regio’s waarop de nationale regering geen enkele invloed op kan uitoefenen”.
Bron: ERBOL

No comments: