Thursday, November 26, 2009

Termijn voor verzoeken tot schorsing kandidaten loopt zaterdag af

Het Plurinationaal Verkiezingsorgaan (OEP) zal tot 14.00 komende zaterdag de verzoeken tot schorsing van de kandidaten van de algemene verkiezingen van 6 december accepteren. Tot nu toe heeft het OEP zeven verzoeken ontvangen.

In een persbericht laat het OEP weten dat iedere burger kan verzoeken om de schorsing van een kandidaat vanwege het niet voldoen aan de vereisten om kandidaat te zijn voor het (vice)presidentschap of voor een functie als senator of parlementslid; of vanwege het schenden van artikel 123 van de Boliviaanse Kieswet, die als volgt luidt: “Het is geen enkele kandidaat toegestaan om, vanaf het moment van diens inschrijving, programma’s van journalistieke aard te leiden in de media, op straffe van schorsing”.

De Kieswet zegt verder dat voor de aantoning van onbekwaamheid de verzoeker “een daartoe bestemd certificaat moet indienen waaruit het bestaan en de geldigheid van een reden tot schorsing blijkt, welk certificaat door de betreffende autoriteit maximaal tien dagen vóór de indiening daarvan verstrekt is.

Volgens artikel 193 van deze wet zijn “de uitspraken die door de Nationale Kiesraad [CNE] in deze procedures worden gedaan definitief en onherroepbaar.”

Op basis van hetzelfde artikel is het ook mogelijk is om procedures vanwege onbekwaamheid tegen reeds gekozen kandidaten aanhangig te maken vanwege dezelfde redenen, tot vijf dagen na de verkiezingsdatum.

Bron: ERBOL

No comments: