Friday, November 27, 2009

Ibarnegaray verzoekt ongelukkige fout bij opstelling kiezerslijst toe te geven

Roxana Ibarnegaray, lid van het Plurinationaal Verkiezingsorgaan (OEP), verzocht afgelopen donderdag om toe te geven dat er fouten zijn gemaakt bij de opstelling van de zogenoemde biometrische kiezerslijst en benadrukte daarbij dat in het Boliviaanse bevolkingsregister 5.089.142 burgers staan ingeschreven.

“De foutief opgestelde kiezerslijst is veroorzaakt door de ongelukkige opgave van 5,3 miljoen personen, ik zeg ongelukkig omdat deze opgave gedaan is door een lid van de Kiesraad; de voorzitter van het OEP komt met een vergelijkbaar aantal ingeschrevenen en dat aantal klopt niet”, aldus Ibarnegaray op Red Erbol.

Ze benadrukte dat bij de goedkeuring van een volledig onjuist getal niet is nagedacht over de gevolgen die dit heeft voor een zuiveringsproces van de kiezerslijst, een proces waarbij de lijst van stemgerechtigde burgers geleidelijk wordt opgesteld alvorens te worden gesloten.

De gezaghebber hoopt dat de opinie vanuit de politiek over de biometrische kiezerslijst het proces in de aanloop naar de verkiezingen van 6 december niet zal schaden en verzekerde dat het OEP zijn transparante werk zal voortzetten tot aan de verkiezingen van 6 december aanstaande. “Degenen die durven te oordelen en twijfel te zaaien in verkiezingstijd zijn het niet waard om deel te nemen aan het meest democratiche proces waaraan de Bolivaanse burgers ooit hebben kunnen deelnemen”, zegt Ibarnegaray.

Het juiste aantal ingeschreven burgers is 5.089.142 en niet 5,3 miljoen, en het juiste aantal is volgens Ibarnegaray “niet toegenomen en ook niet gezuiverd”, waarbij ze refereerde aan de 300 duizend vals ingeschreven burgers.

Senator Roger Pinto van de centrum-rechtse partij PODEMOS (Poder Democrático Social) maakte duidelijk dat er bezorgdheid bestaat over de biometrische kiezerslijst; vooral in Pando is het aantal ingeschreven burgers ineens met praktisch 30 procent toegenomen in vergelijking met de laatste verkiezingsperiode. “Op een gegeven moment werd gezegd dat er op sommige plaatsen al een aantal personen waren ingeschreven, merkte Pinto op. De senator is van mening dat de officiële uitslagen die de verkiezingseenheid ná de zuivering van de kiezerslijst zal presenteren afgewacht moeten worden om het definitieve aantal stemmen te bepalen.

1 comment:

Anonymous said...

wat ik zocht, bedankt