Monday, September 29, 2008

Kort Nieuws, Maandag 29 september

De onderhandelingen tussen de prefecten en de regering gaan door tot komende zondag. De tafels waar de autonomie en de IDH onderhandeld worden, hebben aangegeven nog meer tijd nodig te hebben. Ondertussen heeft Evo Morales aangegeven deze week direct te willen onderhandelen met een aantal prefecten. Zo heeft hij zondag de prefect van Sta Cruz, Ruben Costas, in zijn presidentiële residentie ontvangen.

Ondertussen hebben de sociale bewegingen verenigd in de CONALCAM (coordinadora nacional por el cambio), afgesproken dat ze vanaf 13 oktober zich zullen mobiliseren rond het Congres. Dit zal zijn om druk uit te oefenen zodat het congres de wet aanneemt die het mogelijk maakt om het het referendum over de nieuwe Grondwet te houden. Onder het motto "het recht om te kiezen" zullen de sociale bewegingen massaal naar La Paz trekken.

Internationaal zijn er kritische geluiden te horen over de beslissing van Bush om de ATPDEA (een economische overeenkomst tussen de VS en sommige Andeslanden, die de export vanuit Bolivia naar de VS promoot) met Bolivia stop te zetten.
De OEA (organisatie van amerikaanse staten) heeft al aangegeven te willen bemiddelen, en de minister van buitenlandse zaken van Peru, García Belaunde, heeft aangegeven solidair te zijn met Bolivia. Dat is opmerkelijk, omdat Peru meestal de VS steunt in internationale politiek.

4 comments:

Gijs said...

De 4 oostelijke departementen van de ´media luna´ zitten weer zonder diesel en benzine. Opmerkelijk, want er zijn geen blokkades meer. En laten nou net deze 4 departementen vóór autonomie zijn. Toeval ...?
Ook is er groot tekort aan gas (GLP). Landbouwoogsten lopen wederom gevaar en openbaar vervoer ligt deels plat.

De regering heeft gelijk met haar slogan ´Bolivia Cambia, Evo Cumple´. Voorheen bestonden deze enorme aanhoudende tekorten niet.

Bron: http://www.eldeber.com.bo/vernotaahora.php?id=081001020818

Gijs

Anonymous said...

Nou gijs, voorheen bestonden deze aanhoudende tekorten wel en vooral in La Paz, ik denk niet dat je de regering zomaar verantwoordelijk kunt stellen om dat het nu eens Santa Cruz is die voor een keertje de volle lading krijgt. Dat lijkt me een beetje van het goede teveel.

Gijs said...

Sinds de huidige regering aan de macht is zijn er structurele brandstoftekorten in de oostelijke departementen, met sinds enkele maanden ook gas (GLP) tekorten. Deze problemen waren er voorheen niet. Bolivia cambia, Evo cumple!

Gijs said...

Aanvulling: Deze problemen waren er voorheen niet in de oostelijke departementen!