Wednesday, December 2, 2009

Verkiezingsorgaan geeft toe, MAS tevreden

Het verkiezingsorgaan OEP (Organo Electoral Plurinacional) heeft dinsdagmiddag besloten om alsnog alle 400.176 kiezer, waarbij onregelmatigheden waren geconstateerd in het register, normaal te laten stemmen. In eerste instantie wilden zij deze kiezers niet laten stemmen, wat veel protest opriep van de regeringspartij MAS. Echter, in een vergadering in Santa Cruz, waarbij alle leden van het orgaan aanwezig, besloten ze in deze verkiezing alle geregistreerde burgers gewoon te laten stemmen.
Vicepresident Alvaro García Linero betuigde namens de regering hun tevredenheid met dit besluit. Hij bekritiseerde de oppositie, die deze problemen aangrepen om de regering van verkiezingsfraude te beschuldigen. Ook president Evo Morales gaf aan dat de fraude beschuldigingen wanhoopskreten zijn van een oppositie die weet dat zij komende zondag geen schijn van kans maakt.

Zo'n 5 miljoen Bolivianesn zullen zondag stemmen voor de president, de vice-president en de 166 leden van de Asamblea Legislativa Plurinacional, het nieuwe congres van Bolivia. Ook zullen de departamenten La Paz, Oruro, Cochabamba, Potosí, Chuquisaca en Gran Chaco en zo'n 10 inheemse gemeenten stemmen over hun automonie status.

No comments: