Saturday, December 5, 2009

Boliviaanse gemeenschap in Zweden houdt symbolische verkiezingen

In het kader van de verkiezingen van 6 december houden Boliviaanse ingezetenen in Zweden zaterdag 5 december in acht steden symbolische verkiezingen. Fedbol, de Federale Bond voor Bolivianen in Zweden en lokale steungroepen steunen hiermee de Boliviaanse gemeenschap tijdens de veranderingen die in Bolivia plaatsvinden sinds Evo Morales president is.

Volgens de algemeen secretaris van de bond, René Zegarra zal de opkomst bij deze symbolische verkiezingen groot zijn. De Boliviaanse steungroep in Stockholm informeerde dat er ook een speciale stembus zal zijn voor symbolische verkiezingen door de Latijns-Amerikaanse gemeenschap en door degenen die de Boliviaanse democratie steunen. Voor de Bolivianen zijn deze symbolische verkiezingen niets meer dan een roep om het constitutionele kiesrecht, dat door de Boliviaanse Senaat wordt tegengehouden. De Fedbol en de steungroepen hebben echter al tijdens twee eerdere verkiezingsperiodes symbolische verkiezingen gehouden.

De Federale Bond voor Bolivianen, die meer dan 25 jaar geleden is opgericht, heeft sinds de verkiezing van Evo als eerste inheemse president van Bolivia, haar activiteiten om de diverse Boliviaanse sectoren nader tot elkaar te brengen, flink uitgebreid. Jorge Cuenca Carvajal van de Steungroep voor Bolivia zegt dat deze symbolische verkiezingen een protest zijn van de Boliviaanse ingezetenen tegen de beperkingen op het constitutionele recht om te kiezen, en een democratische oefening om een president en vicepresident te kiezen voor de Nieuwe Plurinationale Staat.

De resultaten van deze symbolische verkiezingen zullen door Fedbol voorafgaand aan de echte verkiezingen van 6 december verstuurd worden naar het Plurinationaal Verkiezingsorgaan (OEP) en diverse media. Op 6 december zullen een aantal Boliviaanse groeperingen via (Spaanstalige) radioprogramma’s de verkiezingen in Bolivia op de voet volgen en daarnaast lezingen en muziek- en dansvoorstellingen organiseren.

Na deze “verkiezingen” van zaterdag wordt een massale tocht naar Kopenhagen georganiseerd om op 16 december president Evo Morales te ontvangen die daar deel zal nemen aan de Klimaattop.

No comments: