Saturday, December 5, 2009

Finale in zicht voor de algemene verkiezingen in Bolivia

Alle peilingen door privébedrijven, politieke bedrijven en de Noord-Amerikaanse ambassade verzekeren dat de algemene verkiezingen van 6 december gewonnen zullen worden door de kandidaat van de Movimiento al Socialismo(MAS) en huidig president van Bolivia, Evo Morales Ayma. De vraag is of de MAS het vermogen heeft om twee derde van de toekomstige wetgevende macht te behalen, of dat de oppositie de mogelijkheid krijgt het nieuwe regeringsbeleid te blokkeren.

De verschillende peilingbureaus zeggen over de opkomst van de stemmers tot vandaag, dat de MAS-kandidaat met 40 punten een aanzienlijke voorsprong heeft op de andere kandidaten Manfred Reyes Villa van het Plan Progreso para Bolivia (PPB) en Samuel Doria Medina van de Unidad Nacional (UN). De mogelijkheid van een tweede verkiezingsronde wordt volledig uitgesloten. De rest van de kandidaten kan niet op veel steun rekenen: René Joaquino van de Alianza Social (AS) behaalt nauwelijks 3% van de stemmen en Alejo Véliz van de Pueblos por la Soberanía (PULSO), Ana María Flores van de Movimiento Social Patriótica (MUSPA), Román Loayza van GENTE en Rime Choquehuanca van de Bolivia Social Democrática (BSD) zouden nog niet eens 1% behalen.

Morales Ayma verklaarde tijdens de sluiting van zijn campagne in Sucre: “De ‘groentjes’ van de dictatuur beschuldigen me ervan dat ik totalitair ben en een dictator, maar MAS is wel de enige partij die met meer dan 50% van de stemmen won. Toch komt er nu een referendum over mijn functioneren, maar in plaats van me uit mijn functie te zetten, word ik nu juist erkend. Degenen die me uit mijn functie wilden zetten worden dat nu zelf. Het is schaamteloos dat dit soort mensen nu kandidaat zijn voor het presidentschap”.

De huidige vicepresident van Bolivia, Álvaro García, verzekerde in een televisie-interview dat als het Boliviaanse volk de verkiezingen wint, Morales Ayma en hijzelf niet meer deel zullen nemen aan het referendum van 2015. “President Evo en ik verzoeken alleen nog 5 jaar door te mogen gaan en daar zetten we ons voor in, maar dit maatschappelijk project, en dat zeg ik in alle eerlijkheid, is een project dat nog decennia in beslag zal nemen”, voegde hij toe.

Gebieden van de oppositie

De meerderheid van de peilingen bevestigt dat de MAS, in tegenstelling tot de oppositiepartijen, wettelijke vertegenwoordigers zal hebben in de 9 departementen van Bolivia. De MAS zou zelfs overtuigend winnen in 6 departementen: La Paz, Oruro, Potosí, Cochabamba, Chuquisaca en Tarija en strijden om de macht met de PPB in Pando, Santa Cruz en Beni, departementen van de tegenstanders, die beschouwd worden als onderdeel van de ‘halve maan’. Met name in deze departementen -vooral in Santa Cruz- sloot de MAS verbonden met tegenstanders die voorheen behoorden tot de Unión Juvenil Cruceñista, barras bravas van Blooming, Oriente Petrolero en zelfs met veiligheidsmensen van de huidige prefect Rubén Costas.

De afgevaardigde van autonome regio’s in Santa Cruz, Helena Argirakis, zette haar vraagtekens bij het verbond dat de MAS sloot met ex-leden van de Unión Juvenil Cruceñista: strijdkrachten van de cruceño-gemeenschap en verantwoordelijk voor verschillende geweldsdaden. “We mogen het rampzalige verleden van dit soort groepen niet vergeten; ze achtervervolgden de boeren om ze in elkaar te slaan. Niet om ze simpelweg verbaal te beledigen, maar ook om openbare instituten in te nemen”, verklaarde Argirakis.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, wordt de huidige verkiezingscampagne gekenmerkt door politiek verraad, een tekort aan voorstellen, schaarse debatten en het ontbreken van strategie.

Vierhonderdduizend inwoners geobserveerd

Voor de eerste keer wordt er bij deze verkiezingen gebruik gemaakt van een biometrische kieslijst die gebaseerd is op biologische kenmerken van de stemmers. De kieslijst betekent een vooruitgang, maar ook reden tot verontrusting vanwege het observeren van meer dan vierhonderdduizend inwoners, die uitgesloten kunnen worden van stemmen tijdens de verkiezingen als ze hun documenten niet op tijd in orde hebben. Er zijn meer dan vijf miljoen Bolivianen die bevoegd zijn om te stemmen.

Evo Morales uit zijn bezorgdheid over het Kiesorgaan: “Ik denk dat het Kiesorgaan helaas probeert rechts te dienen. Denkt u eraan dat rechts geen verkiezingen wilde, niet wilde dat er een tijdelijke kieswet werd goedgekeurd en nu ook niet naar de verkiezingen willen. Ze waren bang voor de oude kieslijst, maar zijn dat nu ook weer voor de nieuwe en het is verdacht dat het Kiesorgaan een conflict probeert uit te lokken door meer dan vierhonderdduizend Bolivianen te observeren. Ik heb het gevoel dat ze willen dat dit conflict uitmondt in het opschorten van de verkiezingen”, aldus het staatshoofd.

Over het handelen van het Kiesorgaan zegt de oppositie dat er een grote fraude wordt voorbereid en dat daarom de verkiezingen uitgesteld zouden moeten worden, terwijl de regering ervoor zorgt dat de bevolking zonder problemen kan stemmen.

Voorstellen voor de toekomst

De oppositiepartijen, die steeds meer fragmenteren, hebben geen duidelijke programma’s, hebben geen voorstellen ingediend, en bieden weinig visie. De MAS, echter, heeft het Boliviaanse volk een programma gepresenteerd dat pretendeert het veranderingsproces te verdiepen.

De 11 pilaren voor de volgende regering richt zich op het verstevigen van de democratie. De partij wil dit bereiken door justitie vrij te maken van politisering door middel van het kiezen van rechters en magistraten; politieke en economische gelijkheid na te streven waardoor alle inwoners van Bolivia toegang krijgen tot hogere functies of leningen; het autonome proces te verstevigen waarbinnen vier niveaus van decentralisatie gegarandeerd worden (departementaal, regionaal, gemeentelijk en inheems); industrialisatie van natuurlijke hulpbronnen verder te ontwikkelen (m.n. koolwaterstof, elektrische energie, lithium, mineralen, staal) en de communicatie binnen Bolivia te verbeteren.

Verder is de MAS voornemens steun te verlenen aan het klein-, midden- en grootbedrijf; een diploma te ontwikkelen voor de technische middelbare school om de opleiding van middelbare scholieren te kwalificeren; maatschappelijke bescherming te bieden volgens het programma ‘nul armoede’, een algemene ziektekostenverzekering aan te bieden, huisvesting voor gehuwden via een lening of subsidie te garanderen, medische hulp in de provincies beter te organiseren en de bonussen Juana Azurduy, Renta Dignidad en Juancito Pinto te verbeteren.

De MAS heeft ook voorgesteld om soevereiniteit op het gebied van levensmiddelen te waarborgen, zodat het land zelf het totaal aan basisvoedingsmiddelen kan produceren met subsidie van de staat; de negen hoofdsteden van de departementen en de 331 gemeenten met elkaar te verbinden door middel van geasfalteerde snelwegen; en veiligheid in de stad te vergroten door middel van de versterking van het politieapparaat en de strengere straffen op te leggen.

Met de verkiezingsfinale in zicht, heeft Bolivia twee toekomstmogelijkheden: terugkeren naar het neoliberale verleden, of een verdieping van het veranderingsproces………..

Bron: ALAI AMLATINA

No comments: