Tuesday, December 8, 2009

Debat over verkiezingen in Bolivia – 6 december, Amsterdam

Op zondagavond 6 december organiseerden stichting Ojalá (www.ojala.nl) en stichting Chakana (www.chakana.nl) in Amsterdam een debatavond over de verkiezingen in Bolivia.

De avond werd geopend door een introductie van de Boliviaanse ambassadeur in Nederland, Roberto Calzadilla, die zich richtte op de vooruitgangen die Bolivia heeft geboekt, met name wat betreft de rechten van de inheemse bevolking en nationaliseringen van bedrijven (o.a. communicatie en olie). Deze introductie werd gevolgd door presentaties van de vier sprekers, namelijk Ton Salman -antropoloog aan de Vrije Universiteit-, Maja Haanskorf -hoofdredactrice van La Chispa-, Ria Hulsman -programmamedewerker bij HIVOS, en Sergei van Diemen -Boliviaanse Nederlander-.

De positieve en kritische punten van de sprekers wat betreft de afgelopen ambstperiode van Evo Morales werden gevolgd door een boeiende discussie met het publiek over de uitdagingen voor de toekomst: waar zal de komende 5 jaar door de nieuwe regering aan gewerkt moeten worden? De discussie focuste zich vooral op de relatie tussen economie en ecologie. Hoe is het mogelijk om over te gaan van een economie die gebaseerd is op de exploitatie van primaire producten zoals olie en mijnbouwproducten naar de industrialisatie van deze producten, en daarbij tegelijkertijd rekening te houden met het milieu? Evo Morales richt zich veel op de noodzaak om de Pachamama (Moeder Aarde) te beschermen, maar hoe kan dit gecombineerd worden met de verdere ontwikkeling van de economie?

Ria Hulsman van HIVOS merkte terecht op dat er weinig gesproken wordt over vrouwen: er is in Bolivia nog steeds veel huiselijk geweld tegen vrouwen terwijl er geen goede programma’s zijn om dit tegen te gaan.

Later op de avond werd contact gelegd met de Boliviaanse ambassade in Sppanje om de stemming van de Boliviaanse migranten aldaar te horen. Er bleek 61% voor de MAS gestemd te zijn en 46% voor Manfred Reyes Villa van de PPB. Dit hoge percentage voor de PPB werd door de medewerkster van de ambassade uitgelegd met de argumenten dat er veel middenklasse Bolivianen in Spanje wonen en veel uit de departementen van de 'media luna' waar over het algemeen rechtser gestemd wordt.

Binnenkort een langer verslag van de debatavond op deze site!

Ojalá

No comments: