Monday, December 14, 2009

Carter Center: massale opkomst bij verkiezingen

Het Carter Center, een Amerikaanse organisatie die onder meer toeziet op verkiezingen, kwalificeerde de algemene verkiezingen in Bolivia van 6 december jl. als vreedzaam en constateerde een hoge opkomst. Daarnaast heeft de zogenaamde biometrische kiezerslijst volgens de organisatie zijn doel bereikt. Ook beval de organisatie de Boliviaanse samenleving en het Verkiezingsorgaan aan zich te blijven inspannen om de geloofwaardigheid van (verkiezings)instanties te garanderen.

Het Carter Center heeft een team van achttien personen, afkomstig uit zeven landen, naar Bolivia gestuurd om de verkiezingen waar te nemen. Dit team observeerde het functioneren van de biometrische kiezerslijst en de sociale en politieke sfeer op de verkiezingsdag.

“Gezien de omvang van de missie en haar focus op de kiezerslijst, zal het Centrum noch het stemproces, noch het tellen van de stemmen evalueren. Dit is een voorlopig rapport over de algemene sfeer die op de verkiezingsdag heerste en van de conclusies van de lange termijn-waarnemers van het Centrum over de biometrische kiezerslijst”, aldus het rapport.

De belangrijkste conclusies van de lange termijn-waarnemingsmissie van het Carter Center over het opstellingsproces van de kiezerslijst en de verkiezingsdag volgen hieronder.

1. Los van een enkel stembureau waar de stembiljetten niet op tijd aanwezig waren en waardoor wat verwarring onder de lokale bevolking heerste, heeft het Carter Center geen onregelmatigheden waargenomen en was er sprake van een hoge opkomst en een vreedzame sfeer.

2. De Boliviaanse Nationale Kiesraad (CNE) heeft zich ingespannen en goede wil getoond om een zo hoog mogelijke opkomst te realiseren. De informatie van de Kiesraad kon hier en daar wel iets duidelijker zijn voor de burgers. De biometrische kiezerslijst kan bij de verkiezingen van 4 april 2010 nog betrouwbaarder zijn door een nog nauwkeuriger registratie van kiesgerechtigden.

3. De waarnemers van het Carter Center hadden vrije toegang tot alle stembureaus en registratiecentra. De betreffende beambten waren professioneel en toegewijd.

4. De burgers met wie de waarnemers hadden gesproken, hadden vertrouwen in de nieuwe kiezerslijst en brachten bij voorkeur hun stem uit in de door de CNE gecertificeerde stembureaus. De toevoeging van een pasfoto bij elke persoon die op de kiezerslijst stond geregistreerd, betekende een belangrijke verbetering in vergelijking met de vroegere lijsten.

5. Het betrekken van de Boliviaanse burgers bij het verkiezingsproces door partijafgevaardigden en door het ngo-consortium Bolivia Transparente getuigde van inzet voor de burger en schiep vertrouwen op de verkiezingsdag. Dit vertrouwen werd bovendien versterkt door de aanwezigheid van internationale waarnemers van onder meer het Carter Center, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Europese Unie.

De volledige rapporten van de waarnemersmissie van het Carter Center zijn te lezen op www.cartercenter.org

Bron: ERBOL

No comments: