Monday, December 14, 2009

VS feliciteren Evo met overwinning en willen weer dialoog

De Amerikaanse regering heeft Evo Morales gefeliciteerd met zijn herverkiezing als president en benadrukte de bereidheid van de VS om de bilaterale betrekkingen met Bolivia te herstellen, die beide landen dit jaar hadden bevroren na de diplomatieke crisis van september 2008 waarbij zij hun respectievelijke ambassadeurs terugriepen.

“Wij feliciteren president Morales met zijn herverkiezing en het volk en zijn verkiezingsinstanties met de vreedzaam en vlekkeloos verlopen verkiezingen”, zo luidt een bericht dat ondertekend is door de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Ian Kelly.

“De VS stellen zich voor de taak om samen te werken met Bolivia voor een rechtvaardiger, democratischer en voorspoediger toekomst”, aldus Kelly.

Morales won de presidents- en parlementsverkiezingen met een overtuigende meerderheid van 63 procent en zijn partij behaalde hiermee tweederde van de zetels in het parlement, dat in 2010 de naam ‘Asamblea Legislativa Plurinacional’ (Plurinationale Wetgevende Vergadering) krijgt.

Morales’ belangrijkste politieke rivaal, ex-militair en leider van de politieke partij PPB (Plan van Vooruitgang voor Bolivia) Manfred Reyes, behaalde 28 procent van de stemmen en de derde kandidaat op de lijst, partijleider van de UN (Nationale Unie) Samuel Doria Medina, kwam niet verder dan zes procent van de stemmen.

Bron: ERBOL

No comments: