Tuesday, December 22, 2009

Evo Morales niet tevreden over Kopenhagen

Bij terugkomst in Bolivia verklaarde Evo Morales dat de klimaattop in Kopenhagen uitgelopen is op een mislukking.
Hij benadrukte de grote ideologische verschillen tussen de rijke landen en de arme landen over hoe de planeet in leven te houden. Hij gaf aan dat op dergelijke fora alleen maar gesproken wordt over de effecten van de klimaatverandering en niet over de oorzaken. Volgens hem is de belangrijkste oorzaak het kapitalisme wat economische praktijken bevordert zonder daarbij stil te staan bij de belangen van de mensheid en de natuur. Deze boodschap sprak Morales ook uit op een bijeenkomst met sociale bewegingen in Kopenhagen.
Hij bekritiseerde de houding van de rijke landen, die een globale opwarming van twee graden acceptabel vinden. "Als dat gebeurt, verdwijnen vele eilanden maar ook de sneeuwtoppen in de Andes"

Eerder gaf Morales al aan in de spaanse krant El Mundo dat de aspraak van de rijke landen om 100.000 miljoen dollar aan de arme landen te geven om de effecten van de klimaatsverandering tegen te gaan "een belediging" te vinden. "de ecologische schuld heeft geen prijs", zei hij.

President Evo Morales gaf aan dat volgend jaar april een mondiale bijeenkomst van sociale bewegingen plaats zal vinden in Bolivia, waarin naar échte oplossingen gezocht zal worden voor het klimaatprobleem, en tevens voor de honger in de wereld.

No comments: