Thursday, December 3, 2009

Evo, Manfred en Samuel sluiten hun campagnes af met massale bijeenkomsten en verdubbelen hun propaganda op tv.

De drie kandidaten die volgens de peilingen de meeste kans maken op het presidentschap beginnen aan de afsluiting van hun verkiezingscampagnes met massale bijeenkomsten. MAS, de socialistische beweging van Evo Morales, organiseert massabijeenkomsten onder de bevolking van zijn politieke tegenstanders in de laaglanden; de Alianza Consenso de Unidad Nacional van Samuel Doria Medina spant zich in om zoveel mogelijk stemmen aan rivaal Manfred Reyes Villa te ontfutselen, die met zijn PPB-Convergencia Nacional nu al zeker is van zijn overwinning in het departement Santa Cruz. Met nog een week te gaan, intensiveren de kandidaten en hun tegenstanders hun propagandabombardement via de massamedia. De zakenman Doria Medina sloot zijn campagne af in Oruro en Potosí en Reyes Villa deed hetzelfde in Bermejo, Caraparí, Villamontes en Yacuiba.

Reyes Villa is er zeker van dat hij in Santa Cruz over drie senatoren zal beschikken met een verwachte steun van 50% volgens de peilingen van Ipsos, Captura, Greenberg en Global-Red. Maar, het bedrijf Track kent twee senatoren toe aan PBB-Convergencia en twee aan MAS, terwijl Equipos Mori berekent dat PPB- Convergencia twee senatoren zal krijgen en MAS en de UN-CP ieder een. Evo Morales sloot zijn campagne af in Cobija(hoofdstad van Pando) en in Guayaramerín, in het district Beni. Hij verwacht een grote verassing in Beni, “ niet alleen het winnen van de verkiezingen, maar ook de garantie van tweederde aan senatoren en gedeputeerden”. Vicepresidentskandidaat Álvaro García Linera sloot eveneens zijn campagne af in de gemeente van Santa Rosa en Santa Cruz waar hij een financiering bestemd voor openbare werken achterliet voor de gemeenschappen van Portachuelo, Loma Alta, Los Andes, San Luis, Pulpito, 2 de agosto en anderen.

De rijst-, mais- en graanproducenten van de Andesbevolking, op ongeveer 30 km afstand van Santa Rosa , verzochten hem in 2008 een snelweg aan te leggen. Afgelopen vrijdag overhandigde de machthebber hen een door drie ministers ondertekende resolutie, die vergunning verleent voor de aanleg, het asfalteren en het plaveien van 125 km snelweg en bovendien de bouw van drie bruggen met een investering van 49 miljoen bolivianos. Volgens Garcia trok de regering voor alleen de snelwegen in Santa Cruz iets meer dan 2,8 miljoen bolivianos uit; slechts een derde deel van de totale investering door het Boliviaanse Wegenbeheer.

Verbaasd en aangenaam verrast door de hoge opkomst, sloten Evo Morales en García Linera ook hun campagne af in Sucre. Toen we in 2005 onze campagne beëindigden hadden we slechts een derde deel van dit bezoekersaantal; nu zijn er duizenden inwoners uit Sucre en Chuquisaca gekomen, onderstreepte Morales. “De afgelopen twee jaar werd er een campagne gevoerd om het volk van ons af te keren; het was een vule campagne van personen met een giftig brein en een donker hart, die verdeeldheid wilde zaaien tussen de regering en de bevolking van Sucre maar beetje bij beetje verloren de leugens aan kracht”, aldus de vicepresident in zijn toespraak. “Ze verzonnen van alles, beschuldigden de regering ervan dat ze tegen privébezit was en verspreidden foldertjes waarin stond dat de regering het privébezit zou afnemen. Dit alles gebeurde twee jaar geleden en nu in november 2009 noemen we deze campagnevoerders leugenaars, want de vraag is duidelijk: hebben wij ook maar iemand een huis of vervoermiddel afgenomen? Twee jaar later noemen we deze mensen leugenaars omdat de CPE en de regering volledig respect hebben voor het bezit, respect hebben voor het huis van de persoon die dat zelf bouwde, respect voor de auto, het busje, de vervoermiddelen die ze door hun eigen inzet mogen bezitten”, beweert García Linera. “Ze hebben ons er ook van beschuldigd dat we tegen de regering waren en voerden campagne om de bevolking wijs te maken dat we de kerken gingen sluiten. Welke kerk hebben we dan gesloten en welke religie hebben we vervolgd? Voor het eerst in 189 jaar respecteert, garandeert en eerbiedigt de CPE juist diversiteit in godsdienst”, onderstreept de kandidaat.
“Ze probeerden zo een valse scheiding tot stand te brengen, vielen onze afgevaardigden aan; sloegen en achtervolgden ze, zoals vroeger gebeurde met de christenen. Onze vertegenwoordigers in de stad en op het platteland moesten zich verschuilen, ze de andere wang toekeren en het racisme en de vernederingen verdragen. Dat deed ons pijn omdat hier duistere figuren achterzaten en deze acties niet van Sucre uitgingen”.

Volgens de vicepresident stond ene Branko Marinkovic aan het hoofd van dit oproer van de oppositie. Dezelfde persoon die de zogenaamde leiders van Sucre aanstuurde en ze vast en zeker ook betaalde. Hij was degene die buitenlandse huursoldaten contracteerde om de president te vermoorden en Bolivia te verdelen. “Sucre werd bedrogen door deze zogenaamde leiders, de van een zakenman afhankelijke schooiers, maar de waarheid komt altijd boven en daarom roepen we hier een halt toe aan degenen die Sucre zo hebben beschadigd, achteruitgesteld en geruïneerd”.

García Linera vroeg de inwoners van Sucre om op 6 december te zeggen dat er geen plaats is voor racisten, separatisten en landverraders; dat Sucre aan het veranderen is en de democratie en gelijkheid tussen boeren, zelfstandigen, studenten en inlanders verdedigt. “We moeten winnen met vier senatoren in Chuquisaca, zodat deze kleine groep het zwijgen wordt opgelegd en kan verdwijnen in de vuilnisbak van onze geschiedenis”, riep de vicepresident. President Morales haalt aan dat rechts en de neoliberalen om zelfbestuur vroegen en dat dit nu gegarandeerd wordt in de Grondwet. “Daarna vroegen ze ons om de goedkeuring van normen met twee derde en nu zeg ik tegen het fascistische rechts dat we twee derde in het Congres zullen behalen”. "De ‘groentjes’ van de dictatuur beschuldigen me ervan dat ik totalitair ben en een dictator, maar MAS is wel de enige partij die met meer dan 50% van de stemmen won. Toch komt er nu een referendum over mijn functioneren, maar in plaats van me uit mijn functie te zetten, word ik nu juist erkend. Degenen die me uit mijn functie wilden zetten worden dat nu zelf. Het is schaamteloos dat dit soort mensen znu kandidaat zijn voor het presidentschap”, zegt Morales, zinspelend op Reyes Villa en zijn partner José Luis Paredes.
Bron: ERBOL

No comments: