Door Alex Contreras Baspineiro
“Dit is niet alleen een zege voor de Bolivianen. Deze overwinning is in wezen een rechtvaardige erkenning, gericht aan presidenten, aan regeringen, aan anti-imperialistische volken”, sprak president Evo Morales Ayma van de ‘Plurinationale Staat’ Bolivia bij het behalen van een historische, overweldigende 63 procent van de stemmen bij de algemene verkiezingen, die op 6 december 2009 gehouden zijn.
De onbetwistbare steun van het Boliviaanse volk aan Morales Ayma vertaalt zich ook in een meerderheid in het nieuwe Boliviaanse parlement: Morales’ politieke partij MAS (Beweging Naar Socialisme) komt zowel in de Senaat als in de Kamer van Afgevaardigden op tweederde van de zetels.
Van de andere kandidaten behaalde Manfred Reyes Villa van de PPB (Plan van Vooruitgang voor Bolivia) 27 procent van de stemmen en kwamen Samuel Doria Medina van de UN (Nationale Unie) en René Joaquino van de Sociale Bond (AS) op respectievelijk slechts 7 en 3 procent van de stemmen. De overige kandidaten bleven steken op minder dan één procent.
Vier jaar geleden won de MAS de algemene verkiezingen met 53,7 procent van de stemmen.
In zijn toespraak tot het volk riep de herkozen president de verslagen oppositie op om “samen te werken in het belang van Bolivia”. “Ik doe een oproep aan gezaghebbers die niet willen samenwerken met Evo, aan burgemeesters, aan burgers, aan ondernemers, aan sceptische intellectuelen, om Bolivia te dienen… Laten zij de handen ineenslaan voor het Boliviaanse volk, omdat wij hier de cultuur van de dialoog kennen”, benadrukte hij.
De MAS behaalde een overduidelijke overwinning in de departementen La Paz (78,0%), Oruro (77.3%), Potosí (74,9%), Cochabamba (67,6%), Tarija (48,6%) en Chuquisaca (53,1%). De PPB van Reyes Villa won in Beni (53,7%), Pando (47,5%) en Santa Cruz (53,2%). In de steden van de vier landen waar Bolivaanse ingezetenen voor het eerst mochten stemmen (Argentinië, Brazilië, de VS en Spanje) behaalde de MAS eveneens een meerderheid van de stemmen.
Oppostiekandidaat Manfred Reyes Villa was duidelijk aangeslagen door de verkiezingsnederlaag en gaf geen gehoor aan de oproep van Morales om samen te werken met de regering. Hij erkende dat de nederlaag van de oppositiepartijen te wijten is aan het feit dat zij niet in staat zijn geweest met een politiek plan naar buiten te komen. “Ze hebben niet begrepen dat nationale belangen voorrang hebben op persoonlijke belangen. We hebben gezien dat deze fragmentatie in vijf departementen in het voordeel was van de regeringspartij”, aldus Reyes Villa.
Veranderingsproces
Als leider van de MAS zei Morales dat het parlement, nu zijn partij daarin de absolute meerderheid heeft, verplicht is om de veranderingen, die de regering sinds vier jaar stimuleert, versneld door te voeren. “We staan voor de immense taak om het land ingrijpender en sneller te veranderen. Als we meer dan tweederde van de zetels in zowel de Senaat als de Kamer van Afgevaardigden hebben, ben ik verplicht om vaart te zetten achter de veranderingen”, zei Morales.
Gedurende de eerste 180 dagen van de nieuwe ‘Plurinationale Wetgevende Vergadering’ [zoals het Boliviaanse parlement heet] moeten vijf fundamentele wetten goedgekeurd worden, waarbij de nieuwe Grondwet voorschrijft dat hiervoor tweederde van de stemmen in het parlement nodig is. De wetten hebben onder meer betrekking op het kiesrecht, de rechterlijke macht en decentralisatie. Morales maakte duidelijk dat de weg vrij is om wetten goed te keuren nu de regeringspartij de absolute meerderheid van de parlementszetels heeft en benadrukte het belang van de nieuwe Grondwet in het kader van de veranderingen.
De eerste maatregel van verandering, die de regering op 22 januari 2006 heeft genomen, is voortgekomen uit de democratische en culturele revolutie.
“Vandaag heeft Bolivia opnieuw een democratische roeping, en beleeft het een democratische en culturele revolutie, ten dienste van het volk. Opnieuw maakt Bolivia geschiedenis, dankzij dit bewustzijn onder het Boliviaanse volk. Wat het volk vandaag heeft gezien, is hoe vooruitgang geboekt kan worden, dóór het volk en vóór het volk”, sprak de herkozen leider.
Recordhoge opkomst
De opkomst bij deze verkiezingen overtrof alle verwachtingen: maar liefst 93,9 procent van de officieel geregistreerde kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Nog nooit eerder was sprake van zo’n hoge opkomst sinds het land een democratie kent. De recordhoge opkomst laat zien dat het democratisch systeem een steeds groter draagvlak heeft onder de bevolking. Overigens lag het opkomstpercentage in de stedelijke gebieden iets lager dan op het platteland.
Het is de eerste keer in Bolivia dat er bij de verkiezingen gebruik is gemaakt van een zogenaamde biometrische kiezerslijst, waarop meer dan 5,1 miljoen kiesgerechtigden geregistreerd stonden.
Vreedzaam verloop
Internationale waarnemers van onder andere de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse douane-unie MERCOSUR spraken van een democratische houding en inspiratie onder de Boliviaanse bevolking. De voorzitter van de waarnemersmissie van de OAS, de Colombiaan Horacio Serpa, sprak van een “hoge graad van democratische zuiverheid” bij de algemene verkiezingen. De 124 vertegenwoordigers van de OAS wezen op de massale en vreedzame stembusgang van het Boliviaanse volk in alle uithoeken van het land.
Ook de voorzitter van de waarnemersmissie van de EU, de Roemeense Europarlementariër Renate Weber, benadrukte de vreedzaamheid waarmee de verkiezingen hebben plaatsgevonden; daarnaast wees zij op het nieuwe stemsysteem en de deelname van in het buitenland woonachtige Bolivianen.
De veertien leden tellende delegatie van MERCOSUR sprak bij monde van voorzitter Florisvaldo Fier over de hoge opkomst. “Het nieuwe biometrische systeem, dat door de Nationale Kiesraad is ingevoerd, was een blijk van vooruitgang en een garantie voor transparante verkiezingen, een aantal foutjes van de organisatie daargelaten, die niet van invloed waren op een normaal verloop van het verkiezingsproces”, aldus de internationaal waarnemer.
Bij deze algemene verkiezingen hebben de Bolivianen, zowel op het platteland als in de steden, weer eens bewezen dat zij vierkant achter de democratie staan en ingrijpende veranderingen toejuichen.
Bron alainet.org
Friday, December 11, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment