Sunday, December 6, 2009

Verkiezingen van start gegaan

om 7 uur vanochtend opende de voorzitter van het Corte Nacional Electoral Antonio Costas in aanwezigheid van vicepresident Alvaro Garcia Linera de verkiezingen voor geopend. Het verkiezingsorgaan heeft veel kritiek te verduren gehad de afgelopen weken, en Costas ging die niet uit de weg in zijn toespraak. " Al die critici hebben geen idee in hoe weinig tijd wij het biometrisch register hebben moeten uitvoeren en de inheemse autonomieën moeten opnemen. Maar dit is een betrouwbaar register en al het materiaal is goed verspreid over de kantoren." Hiermee gaf Costas aan dat dus voor hem de beschuldigingen over het register nu afgedaan zijn. Ook riep hij het volk op om met hun stem bij te dragen aan de democratie van Bolivia en confrontaties te voorkomen.
Bijzonder van deze verkiezingen is dat er maar liefst 60.000 Bolivianen vandaag zullen stemmen in Spanje, Argentinië, Brazilië en de Verenigde Staten.
Er zijn vele internationale observatiemissies aanwezig, o.a. van de OEA en de Europese Unie. De voorzitter van deze missies gaf vanochtend aan dat alles normaal verloopt. " Er zijn wat kleine fraude beschuldigingen hier en daar maar dat is zo in alle verkiezingen en wij zullen die goed onderzoeken."

Ondertussen hebben al vele duizenden Bolvianen hun stem uitgebracht. In de stemkantoors in El Alto valt op dat er meer mensen stemmen dan normaal gesproken. Dit is waarschijnlijk te danken aan het nieuwe register, waarin veel mensen zijn opgenomen die eerder niet stemden omdat ze geen identiteitsbewijs hadden.

No comments: