Friday, September 19, 2008

Dialoog op gang en prefect Pando in voorarrest

19-09-2008
Bronnen: Erbol, Fides

Gisteren is in Cochabamba het dialoog hervat tussen de regeringspartij, gerepresenteerd door president Evo Morales en vicepresident Garcia Linares, en de opstandige departementen. Evo Morales deed een voorstel aan de prefecten gericht op onmiddelijk herstel van de rust in het land: de teruggave van de bezette overheidsinstellingen aan de nationale regering wat een einde kan betekenen aan de omsingeling van Santa Cruz, zodat de jaarlijkse beurs Expocruz succesvol plaats kan vinden. De president deed ook een voorstel voor het uitvoeren van het referendum over de Nieuwe Grondwet en voor het aanpassen van de artikelen over autonomie in de grondwet op basis van de standpunten in de Autonome Statuten van de opstandige departementen.

De Vertegenwoordigers van het Guaraní Volk (APG), een inheemse bvolkingsgroep uit het zuiden en oosten van Bolivia, echter, heeft gisteren aangegeven niet akkoord te zullen gaan met veranderingen in de grondwet van de thema’s die inheemse groepen aangaan.
Intussen heeft rechter Williams Dávila het voorarrest bevolen van gouverneur Leopoldo Fernández van het noordelijke departement Pando. Fernández wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van drie lerarenopleiding-studenten tijdens het bloedbad in El Porvenir van afgelopen 11 september. Deze beslissing draagt wel het risico mee dat het onderzoek naar de dood van 12 andere personen bij de gebeurtenissen bemoeilijkt wordt. Hoewel het Openbaar Ministerie tenlastelegging had geëist van moord, misdadige associatie en terrorisme heeft de rechter alleen het laatste aangevoerd.

1 comment:

Gijs said...

Goed initiatief deze website! Ik woon 4 jaar in Bolivia, was pro Evo toen ik net aankwam maar dat is in de afgelopen 4 jaar veranderd. Lees waarom:

Bolivia is sinds 1825 onafhankelijk en sinds dat jaar centraal geleid. De afgelopen 183 jaar met een centraal geleide regering is Bolivia niet bepaald een voorbeeld geweest van economische of sociale voorspoed. Brazilië is een voorbeeld van een land met een federale grondwet waarbij 26 deelstaten hun eigen grondwet hebben. Het centralisme heeft na 183 jaar bewezen niet te werken in Bolivia.

50 jaar geleden was er nog geen straat geasfalteerd in Santa Cruz of in welke stad dan ook in oost Bolivia, i.t.t. tot steden meer in het westen van het land als Cochabamba en La Paz, al het overheidsgeld bleef in het westen van Bolivia en het oosten werd volledig vergeten. 5 van de 9 departementen zijn nu vóór autonomie, decentralisatie, aan Evo Morales de taak om dat proces in goede banen te leiden en niet een tweespalt te veroorzaken onder de bevolking zoals nu gebeurt. Dit autonomieproces is trouwens al jaren, zo niet decennia geleden, gestart in Santa Cruz, het is niet iets nieuws. In de grondwet is opgenomen dat ieder departement recht heeft op een bepaald % IDH, Evo heeft nu flink gesneden in gelden die naar de lokale overheden gaan en dat heeft kwaad bloed gezet en het autonomieproces nog verder versneld.

Wat ik niet in de Nederlandse pers lees:
1) Evo Morales heeft gezegd dat als wat hij doet illegaal is, zijn juristen het maar legaal moeten maken, waarvoor zijn ze anders in dienst? Is dat een rechtsstaat?

2) Evo Morales is na het uitvaardigen van een van zijn laatste decreten (het congres wordt gewoon gepasseerd) op bezoek gegaan bij zijn nieuwe vrienden: Iran -wiens president de holocaust ontkent- en Libië, zijn uiteraard ook vriendjes van Venezuela. Evo wil nu misschien Iraanse auto´s gaan importeren want hij was erg onder de indruk van een autofabriek aldaar. Zo´n fabriek staat al in Venezuela, draait voor geen meter en is na 9 maanden dichtgegaan. (Ondertussen dreigt Chavez General Motors het land uit te gooien. Zou ten koste gaan van 240.000 banen.)

3) Evo gooit de Amerikaanse ambassadeur eruit omdat deze zich met interne politiek van het land zou bemoeien. En de Venezolaanse ambassadeur dan? Als er 1 land is dat zich met Bolivia bemoeit en zelfs gedreigd heeft militair in the grijpen in Bolivia dan is het Venezuela wel. Gelukkig heeft de Boliviaanse legerleiding gezegd dat Bolivia haar eigen problemen moet oplossen. Evo is zo´n beetje iedere dag Venezolaanse cheques aan het uitdelen. Bolivia lijkt wel een provincie van Venezuela. Evo vliegt ook in Venezolaanse helicopters en vliegtuigen.

4) Venezuela als lichtend voorbeeld? Venezuela sprong er dit jaar weer uit in een index waar gemeten wordt waar het het beste zakendoen is (zie www.doingbusiness.org/economyrankings/). Nummer 174 van de 181 landen!!

5) Evo -die volgens de Nederlandse pers steeds oproept tot een dialoog- schittert zelf weer door afwezigheid nu de oppositie en de regering om de tafel zitten. Hij moest op en neer naar Panama. Wat kan er belangrijker zijn dan nu met de oppositie te praten?

6) In het departement Pando, waar de afgelopen dagen circa 30 doden zijn gevallen, is alle pers naar huis gestuurd, behalve het staatskanaal. Objectieve journalistiek?

7) Het kiezersbestand lijkt vervuild. Venezolanen, Cubanen en zelfs dode mensen hebben hun stem uitgebracht bij het laatste referendum. Ik was erbij toen mijn vrouw (Boliviaanse) ging stemmen en de persoon voor haar in de rij geen stem meer kon uitbrengen omdat ze vreemd genoeg al gestemd zou hebben.

8) De vrije pers wordt continue zowel fysiek als verbaal aangevallen door Evo en de regering, met als dieptepunt een aanslag op een tv zender enkele maanden geleden. Ook journalisten worden met regelmaat in elkaar gemept door MAS-aanhangers (MAS is de partij van Evo Morales). Dat komt omdat Evo in zijn toespraken keer op keer de pers als vijand betitelt. Chavez heeft in Venezuela inmiddels 80% van de media in handen, haalt zenders uit de lucht die tegen hem zijn en wil nu zelfs het internet en sms verkeer gaan reguleren.

9) Iedereen die het niet eens is met Evo´s plannen zijn oligarchen en/of neoliberalen, gevoed door imperialisme van de VS. Zijn speeches zijn deels een kopie van die van Chavez, die al helemaal paranoia is geworden. Gistere, 19 september, heeft Chavez de organisatie Human Rights Watch het land uitgegooid omdat ze volgens hem te kritisch waren op zijn beleid.

10) Santa Cruz, de economische motor van het land en waar het hart van de oppositie gevestigd is, kampt regelmatig met ernstige dieseltekorten. Dit is funest voor een regio waar de landbouw een grote rol speelt. Zonder diesel geen werkende landbouwmachines, en zonder landbouwmachines om te oogsten ontstaat er schaarste wat de prijzen weer opdrijft. Vorig jaar had Bolivia een inflatiecijfer van rond de 15%, ik geloof dat we dit jaar naar de 20% gaan. Vreemd is dat er vrijwel nooit een dieseltekort is in het westen van het land.

11) Het merendeel van de Aymara en Quechua indianen voelt zich misschien vertegenwoordigd door Evo Morales (als is de leider van het departement Chuquisaca Savina Cuellar van Quechua afkomst en zéér tegen Evo) maar Bolivia kent veel meer inheemse groepen. In de tropische laaglanden van Bolivia wat bijna 2/3 van het land beslaat zijn er er Guarani´s, Ayoreo´s, Guarayos, Chiquitanos, Moxeño´s en nog tientallen inheemse groepen die zich helemaal niet vertegenwoordigd voelen door Evo.

12) Evo en zijn regering houden continue een opgeheven linkervuist. Dit is het symbool van communisme, niet van socialisme.

Dat Evo de eerste indiaanse president van Bolivia is wil niet zeggen dat het ook een goede president is. Dit is geen Disneyfilm. Vrijwel iedereen is het erover eens dat de armoede in Bolivia structureel bestreden moet worden, en dat hiervoor hervormingen nodig zijn, ik plaats alleen mijn vraagtekens bij de huidige veranderingen en de wijze waarop deze worden doorgevoerd. Evo omverwerpen is ook geen oplossing en zo wordt dat ook gezien door veel mensen die tégen zijn politiek zijn. Hij moet de wrok die hij koestert laten vallen en gaan regeren voor het hele land.

Gijs