Tuesday, September 16, 2008

Steun aan Bolivia van de Unie van Zuid Amerikaanse landen

De Unie van Zuid Amerikaanse Landen (UNASUR) heeft vandaag haar volledige steun aan president Evo Morales aangekondigd. Zie hieronder een vertaling van de verklaring van de UNASUR.

16-09-2008

VERKLARING

De verklaring van de UNASUR, unaniem aangenomen door de autoriteiten die de bijeenkomst bijwoonden, stelt schriftelijk:

1. Volledige en overtuigde steun te betuigen aan de constitutionele regering van president Evo Morales, wiens mandaat geratificeerd is door een ruime meerderheid in het laatste referendum.

2. Iedere vorm van (een poging tot) staatsgreep, verstoring van de institutionele orde of in gevaar brengen van de territoriale integriteit van de Republiek Bolivia met kracht af te keuren.

3. Consequent aan het voorgaande en de ernstige situatie van Bolivia in acht nemend, de aanvallen op de overheidsinstellingen en het nationale leger door groepen die de Boliviaanse democratie proberen te destabiliseren te veroordelen, daarbij eisend dat deze instellingen zo snel mogelijk worden terug gegeven als voorwaarde voor het begin van een proces van dialoog.

4. Tegelijkertijd, een oproep te doen aan alle betrokken politieke en sociale actoren dat zij de benodigde maatregelen treffen om de gewelddadige acties, intimidatie, beledigingen richting de institutionele democratie en de juridische orde te beëindigen.

5. In deze context, haar sterkste veroordeling te geven ten opzichte van het bloedbad dat zich afspeelde in het departement Pando, en gehoor te geven aan de oproep van de Boliviaanse regering om door UNASUR een commissie aan te stellen die een onafhankelijk onderzoek uit zal voeren dat op korte termijn opheldering kan geven over deze jammerlijke gebeurtenis en aanbevelingen kan formuleren om te garanderen dat het gebeurde niet onbestraft blijft.

6. Bij alle leden van de Boliviaane samenleving aan te dringen op het behouden van de nationale eenheid en de territoriale integriteit van het land, welke basisfundamenten van ieder land zijn, en iedere poging om deze principes te ondermijnen af te keuren.

7. Een oproep tot dialoog te doen om de voorwaarden te herstellen die het mogelijk maken om de huidige situatie te ontstijgen en een zoektocht in te zetten naar een duurzame oplossing in het licht van volledig respect voor de rechtsstaat en de heersende legale structuur.

8. Hiervoor met de presidenten van UNASUR overeen gekomen te zijn om een commissie te creeëren, open voor alle leden, gecoordineerd door tijdelijk presidentsschap, om het proces van dialoog gevoerd door de legitieme regering van Bolivia bij te wonen.

9. Een commissie voor steun en assistentie aan de regering van Bolivia te creeëren in functie van haar verzoeken, inclusief gespecialiseerd personeel.


Na deze uitgebreide spoedvergadering, verklaarde president Bachelet dat de UNASUR zich versterkt heeft.

UNASUR

De UNASUR is opgericht door middel van de Verklaring van Cusco, 8 december 2004, waar zij in eerste instantie de naam van Gemeenschap van Zuidamerikaanse Landen kreeg.
De UNASUR bestaat uit 12 landen: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela, Suriname en Guyana, wiens gezamenlijke bevolking meer dan 380 miljoen inwoners telt, volgens gegevens uit 2006. De ondertekening van het Constitutief Akkoord van het organisme had plaats in Brasilia (Brazilië) op 23 mei 2008, waar daarnaast de overgave van het tijdelijk presidentsschap van Bolivia aan Chili plaatsvond.

No comments: