Friday, September 26, 2008

Kort Nieuws, Vrijdag 26 september

Bronnen: radio Erbol, Constituyene Soberana, CIDOB


Een aantal samengevatte punten uit het nieuws van vandaag in Bolivia:

1. Agressie richting inheemse groepen aangeklaagd
De vice voorzitter van de la Confederación de Pueblos Indígenas de Bolivia (Cidob), die voornamelijk de inheemse groepen uit Santa Cruz, Beni en Pando vertegenwoordigen, Pedro Nuny, kondigde gister aan dat zij op nationaal en internationaal niveau de schendingen van hun rechten zullen aanklagen.
Hij doelt hiermee op de voortdurende agressies die zij in het afgelopen jaar te verduren hebben gekregen, onder andere in Cuevo, Sucre en recent in Pando.

Nuny gaf aan dat ze de Union Juvenil Cruceñista, die hij definieerde als de gewelddadige arm van het Comité Cívico van Sta. Cruz en de prefectuur, zullen aanklagen als principiele organisatie die de rechten van inheemse volkeren schendt in Bolivia

2.UJC huurde mensen in om overheidsgebouwen te bezetten
Radio Erbol komt vandaag met een getuigenis van een taxi chauffeur uit Santa Cruz die toegeeft dat hij eerder deze maand ingehuurd is door dezelfde Unión Juvenil Cruceñista (UJC)
om publieke instellingen op gewelddadige wijze te bezetten. Volgens de taxi chauffeur werd hem 200 Bolivianos (rond de 20 Euro) per dag betaald , hem een stok gegeven, en ontving hij de instructie alles te vernietigen wat hij op zijn weg tegen kwam. Ook geeft hij aan dat zij de gebouwen die zij bezetten, ook plunderden. "De intentie was om chaos te zaaien" gaf hij aan.

Zijn verklaringen weerleggen eerdere uitspraken van de UJC en het Comité Cívico Santa Cruz, waarin zij verklaarden niets met de plunderingen te maken te hebben, dat zij niemand betaald hebben om de gebouwen te bezetten, en dat hun intentie nooit is geweest om de regering van Evo omver te werpen.

3. Regering waarschuwt voor nieuwe blokkades

De minister van Landbouw en Milieu, Carlos Romero, waarschuwde vanochten dat als de prefecten het akkoord met de regering tegenwerken, of als het Congres het referendum over de nieuwe Grondwet tegenhoudt, op elk moment de sociale bewegingen die aan de kant van de regering staan, zich weer zullen mobilizeren.
Hij gaf aan dat " (...) ...dit zelfs de wil van de regering kan overschrijden, want het is duidelijk dat voor alle Bolivianen een nieuwe Grondwet belangrijk is, maar vooral voor de sociale bewegingen."
Volgens Romero is de nieuwe Grondwet zowel symbolisch, politiek als strategisch een belangrijk instrument voor deze organisaties.

4. APDHB veroordeelt bloedbad in Pando: boeren waren ongewapend

De Asamblea Permanente de Derechos Humanos de Bolivia, het nationale mensenrechtenorgaan, heef op basis van haar onderzoek in Pando, waarbij ze getuigenverklaringen van verschillende betrokkenen heeft gehoord, het bloedbad van 11 september scherp veroordeeld. Bovendien legt zij in haar verklaring uit dat, in tegenstelling tot sommige versies van het gebeurde, de boeren die bijeen waren voor een vergadering van hun federatie, ongewapend waren. Zij waren niet van plan om een gewelddadige confrontatie aan te gaan. De medewerkers van de afdeling wegenonderhoud van de prefectuur (Servicio Nacional de Caminos (Sedcam)) en de aanwezigen van de comités civicos, waren echter wel degelijk gewapend. Ook bevestiget de verklaring de aanwezigheid van huurmoordenaars uit Peru, Brazilië en Bolivia. Bovendien bekritiseert de APDHB de manier waarop de boeren beschoten werden, zelfs toen zij in de nabij gelegen rivier, die bekend staat om de aanwezigheid van kaaimannen en giftige slangen, vluchtte.
Voor de volledige verklaring (in het Spaans) zie:

http://bolivia.indymedia.org/node/21406

Ondertussen hebben de Europese Unie en de UNASUR ook speciale comissies samengesteld om de gebeurtenissen in Pando te onderzoeken.

12 comments:

Gijs said...

Ander nieuws is dat George Bush heeft voorgesteld het handelsverdrag ATPDEA (http://en.wikipedia.org/wiki/Andean_Trade_Promotion_and_Drug_Eradication_Act) met Bolivia op te schorten. Dit ATPDEA akkoord geeft enkele landen het recht om bepaalde producten ´belastingvrij´ in te mogen voeren in de VS. Als tegenpresatie verwacht de VS een pro actieve houding tegenover drugsbestrijding, en daar schort het hem aan met de huidige regering. Opschorten van dit verdag kan ten koste gaan van duizenden banen in Bolivia, met name in La Paz en El Alto.

Bron: http://www.eldeber.com.bo/vernotaahora.php?id=080926130717

Ojalá said...

Hallo Gijs, bedankt voor het aanvullen van het nieuwsbericht.

Deze aankondiging van Bush is nou precies wat Evo Morales bedoelt als hij het heeft over een imperialistische en kolonialistische houding van de regering van de VS.

Het blijkt dat Bush nog steeds denkt dat Latijns Amerika de achtertuin is van de VS, waarin hij zijn beleid kan afdwingen met economische chantagemiddelen.

Als het zo slecht gaat met de drugspolitiek in Bolivia, waarom horen we dan geen kritiek uit andere organen, zoals de VN en de Europese Unie?

Ik denk, omdat de visie van de VS op drugsbestrijding, niet automatisch de juiste visie is.

groeten, Suzanne

Gijs said...

Waarom niet met de VS samenwerken om de drugshandel te bestrijden? Wat heeft de huidige regering te verbergen?

De EU en de VN zijn ook niet blij met de huidige cocapolitiek van Bolivia. Volgens het UNODC, het drugsagentschap van de VN, bevonden er zich in 2007 15.500 hectaren illegale coca plantages in Bolivia, 1.300 hectaren meer dan in 2005.
http://www.oneworld.nl/index.php?articleId=11822&articleType=Nieuwsartikel&page=1

Bolivia wordt ook niet geboycot, ze moeten nu gewoon concurreren met andere landen om haar producten op de Amerikaanse markt af te zetten.

Groeten, Gijs

Anonymous said...

Gijs,

waarom denk jij dat Bolivia wel moet samenwerken met de VS om de drugsproblematiek in Bolivia te bestrijden? Ik begrijp het niet. Wat heeft de VS daar te zoeken?

Undine

Gijs said...

Het gaat er niet om de drugsproblematiek in Bolivia te bestrijden. Drugshandel is geen lokaal probleem, het is een wereldwijd probleem. Cocaine produceren en verhandelen is een illegale activiteit! De handel in drugs kost jaarlijks vele mensen mensen het leven. De meeste drugs die in Bolivia geproduceerd wordt gaat de grens over. Ik denk dat het probleem van 2 kanten moet worden aangepakt. De overheden van de landen waar de drugs worden gebruikt moeten hun burgers zo goed mogelijk voorlichten over de gevaren van het gebruik ervan, en producerende landen als Bolivia moeten hun best doen de productie te bestrijden en over te gaan op het produceren van legale producten. De VS helpen via het ATPDEA verdrag de Amerikaanse markt te betreden met legale Boliviaanse producten.

Bolivia heeft jarenlang gebruik gemaakt en voordeel gehad van het ATPDEA verdrag. Daar staat 1 voorwaarde tegenover: help de drugsproductie te bestrijden. Als je dat niet doet moet je ook niet raar opkijken als binnen de VS stemmen opgaan om het verdrag niet te verlengen.

Niet alleen de VS maken zich zorgen over de toegenomen drugsproductie in Bolivia, ook de VN, EU en Brazilië zijn zeer bezorgd.

Unknown said...

Het drugsprobleem in Bolivia begint nogal serieuze vormen aan te nemen. Ten eerste, het land die het meest wil helpen met drugsbestrijding is de VS, van wie Bolivia zich nu juist van wil ontdoen. Los van het feit of het goed zou zijn of niet, is het met de huidige Bolivaanse regering volstrekt onbespreekbaar om een samenwerking te ondernemen met de VS om drugs te bestrijden. De VS wordt gezien als een koloniale macht die de wereld probeert te veroveren: bovendien belichaamt de VS de vrije markteconomie, wat door de MAS wordt gezien als een van de grootste oorzaken van armoede en ongelijkheid in de wereld.

De Boliviaanse regering heeft heel goede redenen om de VS niet te vertrouwen, bijvoorbeeld door het financieel steunen van rechtse regeringen (Sanchez de Lozada, Carlos Mesa om een paar recente voorbeelden te noemen) en aanhoudende verborgen politiek. Laten we niet vergeten dat de onlangs verbannen ambassadeur van de VS, Goldberg, in 2006 ook al uit Kosovo gestuurd was omdat hij er verboren politieke agenda's op nahield.

Tegelijkertijd neigt de wantrouw jegens de VS tot paranoia, mede gevoed door onze grote vriend Chavez. Bovendien is de communistische houding van de MAS wel erg extreem anti-kapitalistisch. Dit terwijl het kapitalisme al in volle gang is en ook enige vruchten afwerpt, met name in het Oosten van het land.
Het afkappen van alle banden met de VS heeft heel veel consequenties, zowel politiek als financieel, maar Evo is intensief bezig om alternatieven te ontwikkelen voor deze negatieve gevolgen, met hulp van vriendjesstaten zoals Venezuela en Iran. We weten nog niet of dit resultaten oplevert want hun alternatief project staat nog in de kinderschoenen.

De productie van drugs is sinds de komst van Evo Morales niet alleen in het Oosten maar ook in de Westerse Hooglanden toegenomen. Er is vooral campagne VOOR de vele nutritieve waarden van het coca blad, maar weinig campagne TEGEN de productie van drugs. Het is van groot belang om deze problematiek op korte termijn aan de hoorns te vatten, maar voorlopig heeft Evo wel andere dingen aan zijn hoofd.

Gijs said...

Ben het grotendeels met je eens Tom, al denk ik dat Evo zich nooit echt hard zal maken om de drugsproblematiek aan te pakken omdat hij zich daarmee zou vervreemden van zijn eigen achterban. Evo is nog altijd president van de cocaboeren, en hij weet heel goed dat er echt niet alleen thee van die blaadjes wordt gemaakt.

Chavez kan het zich permitteren de VS continue aan te vallen want de VS zijn afhankelijk van de olie uit Venezuela. De Amerikaanse dollars komen Venezuela toch wel binnen. Ik ben bang dat het breken met de VS Bolivia meer kwaad zal doen dan goed. Hoe gaat Bolivia de 120.000 banen opvangen die op de tocht staan door het niet verlengen van het ATPDEA verdrag? Ik ben benieuwd .....

Unknown said...

Sja het probleem is inderdaad dat Bolivia veel meer afhankelijk is van de VS dan andersom... de meerderheid van de bevolking heeft gekozen voor 'de verandering', maar zodra de arme bevolking het in hun zak voelt, zal diezelfde inheemse achterban zich tegen Evo keren. Dit soort grootschalige verlies van werkgelegenheid is wel heel moeilijk op te vangen. Maar goed, Evo heeft gekozen voor radicale verandering. Hopelijk leert de Boliviaanse bevolking daardoor heel snel van hun fouten.

Maar even terzijde, het is wel heel erg van Bush dat hij zo tegen het einde van zijn presidentschap nog even het arme Bolivia laat vallen. Erg kinderachtig, met serieuze gevolgen voor Bolivia... was dat nou echt nodig?

Gijs said...

Bush laat Bolivia vallen?
Evo valt de VS in iedere toespraak, het imperialisme van de VS en de oligarchen in Bolivia zijn volgens hem verantwoordelijk voor de armoede in Bolivia. Hij gooit de DEA eruit, het peace corps (toch echt vrijwillers, ik ken ze) zouden spionnen zijn van de CIA en de Amerikaanse ambassadeur wordt naar huis gestuurd. Vervolgens weigert Evo samen met de VS de drugsproblematiek aan te pakken, dan moet je ook niet zeuren als een dergelijk verdrag niet verlengd wordt. Eigen schuld. Evo weet op welke voorwaarde dit verdrag geldig is. Het is zijn keuze geweest niet mee te werken. Ik vind het erg sneu voor de mensen die nu hun baan verliezen, maar in mijn ogen is Evo hier verantwoordelijk voor. Ik hoop dat hij een goed alternatief kan bieden maar ik vrees van niet.
Het wachten is zijn volgende klaagzang voor de internationale pers. Weer de slachtofferrol op zich nemen. Té makkelijk vind ik.

Unknown said...

Natuurlijk, Evo heeft deze situatie zelf op zich afgeroepen op alle mogelijke manieren, maar toch. Bush had best even kunnen wachten met beslissen totdat zijn opvolger aantreedt. Het is per slot van rekening de Boliviaanse arme bevolking die hier de dupe van is. Wil de VS helpen de armoede bestrijden in de wereld of willen ze dat de hele wereld leeft naar hun maatstaven?

De VS zou zich niet zo veel moeten aantrekken van Bolivia en meer naar zichzelf moeten kijken, naar de reden waarom Bolivia zo reageert - namelijk, door historische inmenging in hun politiek en maatschappij. Maar helaas, Bush is een echte rasimperialist en zal nooit zijn eigen fouten toegeven. Wellicht zal er met Obama een meer zelf-reflexieve regering kunnen komen. Go Obama! In het kort, het is begrijpelijk dat de VS politieke consequenties bindt aan de provocaties van de Boliviaanse regering, maar het opschorten van het handelsverdrag gaat naar mijn mening echt te ver.

Het is te hopen dat Bolivia een alternatieve markt vindt voor hun producten. Ze hebben het hier over China en Rusland, ook Vietnam is genoemd. Dat zijn niet de typisch consumerende landen maar zouden voor politieke redenen Bolivia mogelijkerwijs willen helpen. Er is een groot politiek anti-Amerikaanss blok aan het ontwikkelen, met Venezuela, Iran, Bolivia, en nu ook China en Rusland. Wie weet wat daar uit komt...

vriendelijke groeten uit La Paz

Gijs said...

Ik hoop ook op Obama, maar de nieuwe banden tussen Venezuela, China, Bolivia, Iran, Libie en Rusland spelen de republikeinen misschien wel in de kaart. Hoe meer de VS zich bedreigt voelen, hoe conservatiever ze zullen stemmen. Je kunt ook zeggen waarom hebben Chavez en Evo niet gewacht met het eruit gooien van de ambassadeur tot de nieuwe president in de VS gekozen is ....

Vergeet ook niet dat de VS het ATPDEA verdrag al een half jaar heeft verlengd terwijl Bolivia niet aan de voorwaarde van drugsbestrijding voldeed. Tel daar alle ´provocaties´ bij op en op een gegeven moment is het klaar. Evo is verantwoordelijk voor zijn beleid en de gevolgen daarvan.

Heb je trouwens gehoord dat er 6 dode Venezolaanse militairen zijn gevonden in Pando? Nieuws is ook bekend gemaakt in Venezuela. Het Venezolaanse leger is dus al actief in Bolivia.

Groeten, Gijs

Anonymous said...

Het is inderdaad een erg stomme actie van Evo om de ambassadeur er op dit moment uit te gooien. Hij had moeten wachten. Maar ik zie het meer als een persoonlijke kwestie omdat beide leiders goed happen en worden opgehitst en/of afgebekt door (de zelf bevonden popi jopi wereldredder) Chavez.
En zoals gezegd is, Evo zal zich waarschijnlijk weer verschuilen achter de interntationale pers en zijn inheemse "presidentspak" weer aantrekken. In grote lijnen vind ik dat hij met zijn regering redelijke dingen wil doen en doet, maar goed, de (provocerende) manier waarop doet niet echt veel af tenopzichte van zijn voorgangers.

Vanuit La Paz