Thursday, September 25, 2008

Vandaag beslissende dag voor onderhandelingen?

Bronnen: Erbol, Fides, La Prensa

Deze donderdag zou het akkoord tussen de regering en de prefecten getekend kunnen worden in Cochabamba. De verschillende comissie leveren hun verslagen in aan de president (die vandaag terugkomt uit New York) en de 8 prefecten. De gesprekken zullen aanvangen om 2 uur vanmiddag. De regering heeft al aangegeven alles op alles te willen zetten om vandaag een akkoord te bereiken.

Er zijn verschillende stappen vooruitgezet over het autonomie thema, en ook over de mandaten van de nationale en departementale overheden is een wankele overeenstemming bereikt. In eerste instantie was de eis van de prefecten van Santa Cruz, Beni en Tarija, dat zij vrijwel over alle essentiele overheidstaken (waaronder rechtsspraak, landverdeling, veiligheid, grondstoffen en zelfs internationale betrekkingen) zelfbeschikkingen zouden krijgen. De regering gaf aan dat dit hun te ver ging, en later kwamen de prefecten met een nieuw voorstel, wat door de regering als 'redelijker' wedr gecalificeerd. Over het beheer van landrechten is nog onenigheid, en ook over het wel of niet erkennen van de inheemse autonomie. Over het controversiele thema van de IDH (de verdeling van de grondstofbelastingen) moet het verslag nog worden ingeleverd. Er wordt ook gesuggereerd dat de prefecten vanmiddag alsnog met een ander tegenvoorstel gaan komen.

Er zijn nu twee mogelijke scenarios: Als de dialoog vandaag afgesloten wordt, houdt dat in dat de wet goedgekeurd wordt voor het referendum over de nieuwe Grondwet. Als het niet lukt om vandaag een akkoord te bereiken, zullen de comissies hun werk hervatten, met een maximum termijn van 30 dagen.



2 comments:

Gijs said...

Nog geen akkoord. Ondertussen dreigt 1 van de hoogste dirigenten van de Movimientos Sociales (aanhangers van Evo) OPNIEUW met wegblokkades en het congres verder onder druk te zetten de grondwet van de MAS te accepteren.

De woordvoerder van de oppositie (Cossio, prefecto van Tarija) heeft aangegeven dat er een grondwet moet komen waarin alle Bolivianen zich kunnen vinden en niet alleen MAS-aanhangers.

Bron: http://www.eldeber.com.bo/vernotaahora.php?id=080925183524

http://www.eldeber.com.bo/vernotaahora.php?id=080925183524

Anonymous said...

Er wordt ook veel druk gezet door de naar, lokale media, schattig 20.000 voornamelijk boeren en mijnwerkers die de stad Santa Cruz omsingelen. Zij zeggen de stad binnen te vallen met een vredige mars als er geen dialoog komt of als het in hun ogen niet voldoende is.
De kranten laten veel foto´s zien van met vuurwapens en stokken bewapende manifestanten. Van de week was er in La Paz ook een mars tegen het verplaatsen van Leopoldo Fernandez door de mensen uit de Yungas regio. Ook zij hadden geweren en machettes bij zich.. voor zover de vredige marsen. Al moet ik zeggen dat ik zelf blij ben dat ze niet te werk gaan als de autonomie aanhangers met hun guerilla methodes van geweld.

(Zelf zit ik sinds januari in Bolivia)