Tuesday, September 23, 2008

Sociale Bewegingen blokkeren massaal Santa Cruz

20.000 personen onderweg om akkoord af te dwingen

bronnen: Radio Erbol, Radio Fides, Indymedia Bolivia

De sociale bewegingen die de regering van de Movimiento al Socialismo (MAS) steunen, zijn deze dagen massaal naar Santa Cruz getrokken om de stad te omsingelen. Uit het hele land trekken momenteel boerenorganisaties, cocaleros, mijnwerkers en buurtcomités naar de blokkades, die plaats vinden op verschillende strategische punten.

Zij hebben in een verklaring aangegeven deze omsingeling voort te laten duren totdat de onderhandelingen die plaatsvinden in Cochabamba tussen de regering en de prefecten, in een akkoord eindigen. Hierbij verklaren ze als voorwaarde dat in dit akkoord de aankondiging van het nationale referendum over de nieuwe Grondwet wordt meegenomen.
Hoewel Evo Morales de bewegingen gevraagd heeft de blokkades op te heffen en huiswaarts te keren, zijn ze vastbesloten door te gaan met hun acties. Ze willen de stad Santa Cruz intrekken en zo de prefect van dit departement, die gezien wordt als de leider van de autonomie beweging, te dwingen om een akkoord met de regering te tekenen. Een van de blokkerende boeren gaf de reden aan voor deze acties, die verder gaan dan het ondersteunen van de MAS: “We verdedigen hier niet de president, we verdedigen het veranderingsproces.” Voor dit veranderingsproces is het volgens hen van fundamenteel belang dat deze dialoog eindigt in een stevig sociaal pact.

Deze prefecten laten ondertussen nog weinig constructieve medewerking zien in de onderhandelingen. De regering heeft hen een document aangeboden waarin significante concessies worden gedaan over het autonomie thema, en het voorstel van de nieuwe Grondwet zelfs wordt aangepast aan de eisen van de oppositie.De vertegenwoordiger van de UNASUR, Gabriel Váldez, prees de inspanningen en de flexibele houding van de regering in de afgelopen dagen. Terwijl Evo Morales vandaag naar New York vertrok voor de VN vergaderingen, zijn de prefecten nu in beraad over het document.

De blokkerende sociale bewegingen, benadrukken in hun verklaringen het pacifistische karakter van de blokkades. Ze geven aan dat ze niet van plan zijn geweld te gebruiken. Echter, de stad Santa Cruz heeft al een groep van 60 medewerkers van justitie gestuurd naar de gemeente Buena Vista om de volgens hun gewapende boeren te ontwapenen. Dezen werden met stenen bekogeld.

De verklaring van de verschillende organisaties die de blokkades vormen is hier te lezen (in het Spaans): http://bolivia.indymedia.org/node/20959

1 comment:

Gijs said...

Er zijn beelden op televisie getoond van campesinos die geweren dragen in de mars richting Santa Cruz. In Buena Vista (plaatsje 120 km ten westen van Bolivia) zijn staven dinamiet gegooid naar een huis van het comité civico. Dus hoezo pacifistisch karakter?
Inderdaad, een groepje 'fiscales' zijn is de mars afgestapt en hebben de campesinos gevraagd geen geweren of andere wapens mee te dragen. Daarop werden ze belaagd, net als een groepje journalisten.

Voorwaarde voor de dialoog tussen regering en oppositie was dat beide partijen hun blokkades zouden opgeheffen. De oppositie heeft dat gedaan. De regering niet. Evo Morales verschuilt zich nu achter dat hij geen controle zou hebben over deze campesinos, maar als de prefectos een document zouden ondertekenen dan zouden de blokkade's wel opeens opgeheven worden.... De regering heeft zich niet aan zijn woord gehouden en probeert nu via chantage een handtekening af te dwingen. De prefectos nemen echter de tijd om het voorstel goed door te lezen en te overleggen met hun achterban (zonder dat op enige manier druk op de dialoog wordt gezet zoals de regering nu doet).

Bekijk het nieuws ook eens van een andere kant, lees een krant uit Santa Cruz: http://www.eldeber.com.bo/

Gijs