Sunday, September 21, 2008

Interim gouverneur aangesteld in Pando en OEA vraagt om geduld

Bron: Erbol

President Evo Morales heeft zaterdag de functionaris Landelino Rafael Bandeira Arze aangesteld als intirim gouverneur in Pando, ter vervanging van Leopoldo Fernández Ferreira die in voorarrest zit vanwege zijn veronderstelde verantwoordelijkheid voor het bloedbad in El Porvenir en Fildelfia van afgelopen 11 september. Volgens minister Alfredo Rada van Regeringszaken is de rust in El Porvenir en Filadelfia wedergekeerd maar heeft het conflict zich verplaatst naar Riberalta (naburig departement Beni). In Riberalta wordt door rechtse burgers agressie geuit tegen boerenleiders en tegen een aantal burgemeesters van Pando die naar Beni gevlucht waren vanwege het bloedbad van 11 september. Rada bevestigde dat als de situatie zo door gaat de regering de controle in het departement over zal nemen, hoewel dat vooralsnog niet zal betekenen dat ook daar de ‘staat van beleg’ wordt agekondigd zoals het geval is in Pando.
Verder heeft de secretaris generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OEA), José Miguel Insulza, de sociale organisaties van de Nationale Raad voor Verandering (CONALCAM) en die gerelateerd aan de regeringspartij MAS gevraagd hun acties om de opstandige departementen onder druk te zetten op te schorten om de nationale dialoog tussen de regering en de gouverneurs mogelijk te maken. Op hun beurt blijft een aantal aan de regering gerelateerde organisaties doorgaan met hun dreigingen om de stad Santa Cruz binnen te gaan en andere blijven de wegen richting Santa Cuz blokkeren.

1 comment:

Gijs said...

Riberalta is een plaats, geen departement.

Honderden burgers zijn ook de grens van Brazilie overgestoken op de vlucht voor de militairen.

Afspraak was bij ondertekening van het pre-akkoord dat alle bokkade´s in het hele land opgeheven zouden worden. Ondertussen zijn er duizenden (deels gewapende) campesino´s op weg naar Santa Cruz. Dit help de dialoog zeker niet.