Tuesday, September 16, 2008

Gouverneur van Pando gearresteerd

Bron: www.erbol.com.bo

Radio erbol meldt op dinsdagochtend (Boliviaanse tijd) dat de gouverneur van Pando, Leopoldo Fernandez gearresteerd, is in de prefectuur in Cobija. De regering en de boerenorganisaties uit Pando beschuldigen hem ervan achter het bloedbad te zitten wat op 11 en 12 september plaatsvond in het departament. Ze hebben medewerkers van zijn prefectuur gesignaleerd onder de aanstichters, en ook waren er autos van de prefectuur aanwezig.
Leopoldo Fernandez bekleedde eerder verschillende functies in de regeringen van ex dictator García Meza, ex dictator Hugo Banzer en de afgezette president Gonzalo Sanchéz de Lozada en is nu onderdeel van de groep prefecten die door middel van de autonomie eis de invloed van de regering van Evo Morales in hun departementen willen beperken. Hij staat erom bekend goede contacten te hebben onder de grootgrondbezitters en ondernemers in Pando, en zelf ook de nodige grond te hebben. Al eerder werd hij beschuldigd van het illegaal trainen van civiele 'veiligheids' troepen.
Fernandez wordt nu beschuldigd van genocide. Er kwamen mogelijk meer dan 60 boeren om tijdens de schietpartij in de dorpen Filadelfia en Porvenir, waarvan velen nog steeds niet gevonden zijn. Wat in eerste instantie werd afgeschilderd als een confrontatie tussen twee groepen, lijkt steeds meer op een wrede afslachting, waarbij zwangere vrouwen en kinderen beschoten werden. (zie bericht hieronder). De regering heeft al aangegeven 30 jaar gevangenisstraf te eisen, de zwaarste straf die bestaat in Bolivia.
Fernandez ontkent alle betrokkenheid en geeft de regering de schuld van het geweld.

No comments: