Friday, September 26, 2008

Video: Bolivia's President on His Country's Crisis

Latin American leaders have gathered outside the UN general assembly for discussions on the ongoing political crisis in Bolivia.

Al Jazeera's Ghida Fakhry spoke to Evo Morales, the Bolivian president, about the growing rebellion in his country.


7 comments:

Gijs said...

Zonder dat er een eerlijk proces heeft plaatsgevonden is de prefect van Pando, Leopoldo Fernandez, al veroordeeld door de regering. Dit weekend weer verschenen paginagrootte full color advertenties in de dagbladen, betaald door de regering, waarin de prefect opnieuw werd beschuldigd van de doden in Pando. ook heeft de regering een documentaire op DVD laten maken van de gebeurtenissen zoals deze volgens de regering hebben plaatsgevonden. Deze DVD is te koop voor Bs 3,50, een halve Amerikaanse dollar.

Waarom wacht de regering niet eerst een onafhankelijk onderzoek af voordat ze conclusies trekken en mensen al veroordelen? Het propaganda appartaat van de regering werkt op volle toeren.

Gijs said...

In slechts 2 maanden tijd heeft de regering 1,5 miljoen dollar uitgegeven aan propaganda tegen de leiders van de oppositie.
Voor Bolivia zijn dit ongekend hoge bedragen.
http://www.eldeber.com.bo/vernotaahora.php?id=080929000512

Anonymous said...

Het is inderdaad zo dat er op tv om de minuut duidelijke wordt gemaakt dat de prefect Fernandez een moordenaar, en veranwoordelijk is voor de doden in Pando. Welke spotjes dan ondertekend worden door de regering.
Het is voor de regering dan ook een "voordeel" dat dit gebeurt is, om zo de oostelijke provincies een gezicht te kunnen geven. Al.. was dit alleen nodig voor de internationale pers. Ik ben het redelijk eens met Gijs, al is het toch wel erg raar dat de voornamelijkste doden en gewonden aan de inheemse kant liggen. 1.5 miljoen is inderdaad veel en wordt door de regering, en dus met belasting en ander algemeengeld betaald. De oppositie heeft hun geldschieters voor wie geld een mindere rol speelt, te denken aan de grootgrondbezitters en de zakenwereld die niet willen dat hun inkomsten verdeeld worden (erg begrijpelijk).

Ik ben het verder eens met Gijs dat de regering het onafhankelijke onderzoek hadden moeten afwachten. Maar hadden ze dit gedaan dan waren en veel mensen de straat op gegaan met alle gevolgen van dien. Natuurlijk tegen de regering en onder de naam van gerechtigheid maar ook tegen de media luna en dus zou er waarschijnlijk een "burgeroorlog" zijn uitgebroken.
Niet dat bepaalde personen daar problemen mee hebben, in mijn opinie spelen bepaalde sleutelfiguren daar naar, maar het idee van ongecontroleerde boze burgers met welke gedachtegang dan ook klinkt mij niet zo prettig in de oren.

Zelf probeer ik iedereen een beetje te begrijpen, dat is uiteraard lastig als het in principe alleen vanuit La Paz volgt daar waar bijna iedereen op de hand van de regering is. Maar goed, ik begrijp de oppositie goed, al ben ik het niet eens met de werkwijze van een paar figuren. Al zijn blokkades etc (van de andere kant) ook niet de meest elegante en vriendelijke oplossingen. Maar goed, het zijn blijkbaar nog steeds de enige middelen om de aandacht op je te vestigen.

Vanuit La Paz

Gijs said...

Het is pure propaganda van de regering. Hier in Santa Cruz worden beelden vertoond van burgers die neergeschoten zijn door het leger. Ook worden er geregeld mensen geïnterviewd die naar Brasilea in Brazilie zijn gevlucht uit angst voor het leger. Dit schijnen enkele honderden mensen te zijn. Ook zijn er mensen geïnterviewd die zeggen dat de campesinos gewapend waren. Ik weet het niet. Maar laten we eerst het onderzoek afwachten en dan pas schuldigen aanwijzen. Inderdaad, de regering zou graag willen dat de prefect van Pando schuldig is. Ze willen het iets té graag lijkt het. Misschien is hij ook schuldig, maar wacht eerst onafhankelijk onderzoek af voordat je een miljoenen kostende media-propagandacampagne start.

Het nieuws wordt in La Paz héél anders weergegeven dan in Santa Cruz.

De oppositie besteedt nog geen fractie van het mediabudget van de regering.

Ojalá said...

Hoi Gijs

Ik vraag me af of de oppositie werkelijk zoveel minder geld besteed aan de 'media-oorlog' dan de regering. Die cijfers kunnen behoorlijk gemanipuleerd worden natuurlijk.

Verder denk ik dat de mensen die uit Pando gevlucht zijn naar Brazilié, dat niet hebben gedaan uit angst voor het leger (al klinkt dat natuurlijk als een heldhaftig discours), maar uit angst voor justitie. Waarom? Omdat ze heel goed weten dat ze wetten hebben overtreden, en daarvoor bestraft zullen worden. Dit zijn echt geen onschuldige burgers.

De Asamblea Permanente de Derechos Humanos heeft op basis van haar onderzoek in Pando al verklaard dat de boeren ongewapend waren, en de servicio de caminos van de prefectura wel degelijk flink gewapend was. We zullen nu afwachten welke conclusies de onderzoekscommissies van de EU en de UNASUR trekken.

groeten Suzanne

Gijs said...

Hi Suzanne, hoe kun je met stelligheid beweren dat dit geen onschuldige burgers zijn die in Brazilie zitten? Hoe weet je dat, omdat de regering dat zegt?

De ´mediadruk´ van de oppositie is een fractie van die van de regering. Alle reclameblokken zitten vol met overheidsspots. Ze hebben zelfs een DVD laten maken die ze tegen zo´n beetje kostprijs verspreiden.

Laten we inderdaad onafhankelijk onderzoek afwachten en in de tussentijd niemand publiekelijk veroordelen. Of vind je het OK dat de regering al veroordeelt zonder onafhankelijk onderzoek en zonder proces?

Groeten, Gijs

Anonymous said...

Zelfs op de tv (propeganda) beelden zie je, wanneer er uitgelegd wordt wat er in Pando gebeurd is, de boeren aankomen met stokken in hun handen. Zoals ze gelukkig zelf als melden, "de beelden liegen niet", dus moeten ze ook niet zeggen dat het een vredige bijeenkomst was. Ik denk dat er inderdaad een demonstratie op komst was, een "normale" met stokken en stenen etc.
Verder zegt het nieuws inderdaad dat er nog 600 vluchtelingen zitten bij de grens. Voor de zes dode Venezuelanen was ik net iets te laat gisteren, zal straks de kranten eens doorspitten om te kijken wat die zeggen.
Ik weet dat Amnesty hier ook een klein onderzoek is begonnen (ben bevriend met wat werknemers), en nu aan het praten zijn met advocaten, waaronder die van Fernandez.

Verder zullen we het nog wel zien, de 13e is er een protest aangekondigd en komen de mijnwerkers hier naar La Paz. Eindelijk, ik mis het wel een beetje, de grote protesten whehe. Maar goed, eerst de onderzoeken afwachten en dan verder met vingers wijzen.